Wild Rainforest butter ©

Beskrivelse:

Her er opskriften på en helt enkel koldtwhipped butter. Lettere bliver det ikke:)

Der er ingen opvarmning overhovedet. Det hele piskes og blandes koldt.

Det der er fidusen ved at piske en butter med olier på den her måde, er at man helt enkelt ændrer strukturen på det der ellers er lidt tunge og svært optagelige råvarer, og simpelthen gør dem mere tilgængelige/optagelige og smørbare på huden.

Portionen der er angivet i %, der sammenlagt ender på 100 %, giver når færdig pisket, til ca 12 x 100 ml fyldte krukker. Jeg angiver her samtidig den mængde jeg lavede og hvad portionen endte med at give til, så man har lidt at gå udfra.

Jeg synes, at de 10% af Enten Coco caprylaten,- eller Alkyl benzoaten eller Isopropyl Myristaten gør rigtig meget til den her type produkt.

De er alle tre produkter der gør at den færdige Butter kommer til at både føles blødere og bliver lettere optaget.

Der er muligheder for at justere lidt i opskriften, hvis man har præferencer – det vil ses i opskriften, hvor man kan vælge mellem forskellige muligheder. Det gælder primært udskiftning af butter og olier.

Det er en meget enkel opskrift, og også processen er enkel.

  • Læs hele opskriften igennem før du går i gang.
  • Sørg for at have alle ingredienserne fundet frem.
  • Afvej helst alle de forskellige faser på forhånd, så de står klar efterhånden som de skal bruges.

Opskriften er i %. Hvis du vil lave 100 gram af opskriften kan du bare oversætte direkte ved at sige “gram” i stedet for “%”. Hvis du vil lave 50 gram af opskriften, kan du dele med 2.

Men pas på ikke at stå med alt for lille en portion, da det kan være meget svært at arbejde med.

De tal der står i parentes efter % , er den mængde jeg lavede, der totalt giver 500 gr råvarer. Fordelt i 100 gr bøtter efter piskning, blev der til lidt mere end 12 x 100 ml bøtter. Det siger lidt om hvor meget råvarerne skal piskes op.

Fase A

Ingrediens

Forklaring

32 %       (160 gr)

Sheabutter Øko

Til den her portion har jeg valgt at bruge den Øko Sheabutter der er raffineret. Da der er meget intense dufte på både Acaibærolie Øko og Cupacubutteren Øko, vil det ikke for duften skyld betyde noget her, om man vælger den Øko Rå Ssheabutter istedetfor. Men da den Rå shea er lidt blødere i konsistensen end den raffinerede Øko Shea, vil det gøre at den færdige butter bliver lidt blødere. Murumuru butteren Øko er også ret blød, så det vil kun være at ændre i forholdet/mængden på Cupacubutteren Øko der vil kunne rette op på det. Hvilken eller hvilke butters der bruges betyder meget for det færdige resultat. F.eks er Øko Shea Nilotica en meget blød butter. Vælger man butters med samme konsistens som Sheabutter Øko raff, som feks Tucuma butter,kokum butter eller Mango butter så kan man blande med dem, eller skifte ud på dem og bibeholde % satsen i opskriften.

32 %       (160 gr)

Murumuru butter Øko

En meget letoptagelig og fugtende butter, der kommer fra Brasilien. Den sammenlignes ofte med Kokosfedt, og har på mange måder den samme lethed når den kommer på huden og smelter meget nemt. Hvis man vil have en fastere/hårdere butter, så bør man kun tage halvdelen af den portion der er angivet, og så erstatte den anden halvdel med enten Sheabutter Øko eller med Cupacubutteren Øko.

12%          (60 gr)

Acaibærolie Øko

Fantastisk tyk og alligevel super letoptagelig olie fra Brasilien. Dyb og intens duft af mos og bær, og helt dyb mørkegrøn i farven. Super stærk antioxydant,

8%            (40 gr)

Cupuacu butter Øko

Endnu en af de dejlige Virgin butters fra Brasilien, der er helt ublandede med andre. Den har en meget behagelig lidt frugagtig duft. Den bruges f.eks som erstatning for kakaosmør, men er dog lidt blødere i konsistensen.

6 %           (30 gr)

Passionsfrugt olie Øko

Dejlig olie også fra Brasilien. Har en mild og fin frugtagtig duft i sig selv, som man nu ikke får så meget glæde af lige i det her produkt, da det vil forsvinde i de mange andre intense dufte på de andre råvarer. Men den er mere med på grund af sine mange andre egenskaber her. Det er en af de stærkeste antibakterielle olier. Den har ret mange gode Vitaminer og Aktivstoffer, og så kan den hjælpe mod kløe i huden og reducere hævelser.

8 %           (40 gr )

Coco Caprylate eller

Alkyl benzoat eller

Isopropyl Myristat

Alle 3 produkter er gode til at lette optageligheden af andre Råvarer. De kan alle 3 bruges som erstatning for Silikoneolier. Netop i produkter med tunge og lidt svært optagelige råvarer, som her med rent miks af butters og olier, giver det god mening at have en % del af en af dem med i opskriften. Fremstillingen af dem varierer en del, så læs om dem og find den du synes bedst om. Jeg har brugt Coco caprylaten til den her portion.

Start med at tage de to butters i en større skål, gerne rustfrit stål eller kraftigt glas. Sørg for at skålen har høje kanter, og ikke er helt smal, så der er god plads til at komme til at stå og arbejde med både dejskraber og elektrisk pisker på samme tid. Og også for det ikke sprøjter for meget ud over det hele. Sæt Evt skålen ned i vasken under piskningen. Pas godt på vandhanen er af vejen. Det duer absolut ikke der kommer vand ned i massen., og pisk så de to butters helt igennem, med en elektrisk pisker. Hænger butterne fast i piskerisket, så prøv at holde det lidt anderledes/ skævt, så du kan komme til at piske i dem. Det kan sagtens lade sig gøre:) Når butterne er pisket til de er floffy og helt bløde, så kan du tilsætte Olie og Squalane eller det du har valgt istedetfor squalanen.

I starten hvor butterne er meget faste, er det vigtigt ikke at piske på højeste hastighed og holde ved skålen. Men stadig sørge for jævnligt at arbejde med dejskraberen til at samle og få ned fra kanterne. Efter lidt piskning hvor råvarerne begynder at blive arbejdet sammen, kan man piske på højere hastighed, og stadig hele tiden have gang i dejskraberen. Hvis den skal whippes/piskes godtnok, til mere end dobbelt vægtfylde, så vil dit piskeris måske skulle have pauser. Hvis du ikke har et med god udblæsning. Ellers måske en, måske to, til at køle af i. Men da det her er så enkelt at fremstille, er det nok værd lige at tage sig den tid, at få det helt pisket op og fuldstændigt fluffy og lækkert. Jo bedre pisket, des lækrere føles det på huden:)

Fase B

Ingrediens

Forklaring

1,2 %       (6 gr)

E-Vitamin Acetat eller E-Vitamin Tochopherol Øko

Konservering og anti-oxydant. Noget af det eneste man kan bruge i ren fedtbaserede produkter, til at hjælpe til at produktet holder bedre. Og at olierne og butteren ikke bliver harsk.

0,8 %

(4 gr)

Rosmarin Antioxydant

Det er en rigtig stærk antioxydant. Og den og E-Vit forstærker hinandens effekt. Her i denne butter fungerer det fint at bruge Rosmarin antioxydant , men tænk over hvor du anvender den, da den dufter meget stærkt af Rosmarin, og er kraftig grøn. Så et produkt med andre dufte på olierne og måske du gerne vil have det hvidt, der bør den ikke vælges. Men her hvor Acaibær oliens dybe grønne farve og specielle duft er, og de andre Regnskovsbutters med deres specielle dufte, der fungerer den fint.

Kom de to afmålte råvarer fra fase B i den piskede butter, på et tidspunkt i piskningsprocessen. Pisk videre til færdig. Når du synes den er færdig, så vil du på det tidspunkt have pisket råvarerne så bløde, at det fint kan lade sig gøre at komme massen på en frysepose,- lukke godt for den, og lave et ikke for stort og ikke for lille hul i en af kanterne, og så fylde på de krukker du har stillet parat.

Sæt derefter krukkerne i køleskab i en del timer så den kan størkne helt op.

Du kan fint have den krukke du bruger af ude, men jeg synes det er en god ide at sætte resten af din portion på køl.

Forslag:

Man kan evt tilslut tilsætte max 5 % ( 5 gr pr 100 gr ) af Hvedesilke, der vil være med til at gøre at butteren føles endnu mere silkeagtig på huden.

©

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *