Vinter creme ©

Vinter – creme med  Havtorne olie                                     W/ O emulsion

Portion giver til ca 500 ml

Beskrivelse:

En dejlig nærende creme, til enten den lidt tørre hud, eller som ekstra beskyttelse mod kulde og frost.

Bliver til trods for at den har en ret stor fedtfase, alligevel godt optaget af huden, fordi det ikke er en ren fedtbaseret salve, men den har en lille vandfase, og også en pæn størrelse Ekstraktfase, med glycerolbaserede ekstrakter, som er med til at give en utrolig blød hud.

Også rigtig god til folk der har deciderede hud-problemer, som f.eks. Rosen eller lignende.

Fedtfase:

25 gr Mandelvoks

25 gr Stearin vegetabilsk

10 gr Cetanol

45 gr Lanolin,vandfri

25 gr fedtopløselig hvedekimsolie

60 gr Marietidselolie Øko

60 gr Olivenolie Øko

10 gr Havtorneolie eller  Øko og Co2 Havtornebærolie.   

Havtorneolien kan selvfølgelig udelades, hvis man ikke ønsker en orange creme, men husk så, at tilsæt de 10 gr olie ekstra, af f.eks Marietidselolie øko.

Vandfase:

200 gr demineraliseret vand / køb i et supermarked til max 8 kr pr liter

100 gr øko Aloe vera juice

2 gr kaliumsorbat

Koldtrøringsfase:

50 gr Hyben ekstrakt    Eller hvilket/hvilke man nu helst selv vil have i. Kan godt opdeles, så man vælger to ekstrakter, og tager 25 gr af hver af dem

Fremgangsmåde:

Der skal bruges to glasskåle, der tåler opvarmning i vandbad. Den ene skål skal kunne rumme mere end 500 ml og den anden ca. 300 ml.

Fedtfasen afmåles i den største skål og vandfasen i den mindste.

Begge skåle sættes ned i vandbad, og der opvarmes til alt er smeltet i fedtfasen, og temperaturen for begge skåles indhold er mellem 58-65 grader varmt.

Tag nu skålen med vandfasen ,og hæld den i en stråle i fedtfasen under konstant omrøring/piskning. Bibehold skålen med fedtfasen over varmen under sammenrøringen, men sluk for varmen.

Rør cremen kold, evt med en træ ske. 

Og husk også at røre det creme der efterhånden sætter sig på kanterne ned løbende, med en dejskraber.

Men ikke noget med hurtige genveje, som f.eks. at sætte skålen ned i et fad med koldt vand, det vil give en skilt creme…. Eller en creme der efterfølgende i glasset står og fugtperler. 

Den her type creme er den eneste der er ret vigtig at røre i og holde øje med konstant, til den er afkølet. Det tager nu heller ikke så lang tid, så det er til at gå til, og er det værd for at opnå det bedste resultat.  

Når cremen er lunken tilsættes koldtrøringsfasen, lidt efter lidt,- og der fortsættes med at røre/piske som ovenfor til helt afkølet.

Hvis man pisker den mest, og kun holder mindre pauser for lige at lade piskeriset køle lidt af, og når man gør det, så rører man godt, og skubber hele tiden ned fra kanterne,- så får man en færdig creme, der bliver meget lettere end hvis den røres kold i hele processen. Og ikke føles nær så fed på huden , som den ellers vil gøre.

Til slut tilsættes evt. duft. Husk ikke for meget til en ansigtscreme. Til den her type, er det godt at tilsætte duften, før cremen bliver alt for fast, da den ellers kan være lidt svær at få det ordentligt fordelt i. Så en anelse lunken og blød. 

Kom på små rene krukker/ glas.

Vigtigt:

Når man fremstiller cremer med en meget stor fedtfase, som man gerne vil have tilføjet en lille vand og ekstraktfase for smidighed og optagelighedens skyld, som måske ikke har de allerbedste emulgatorer ( såsom bivoks), er en stor del af emulgeringen, selve røringen af produktet.

En ordentlig og omhyggelig røring, er således afgørende for at produktet ikke bagefter, når det er fyldt på glas, risikerer at komme til at stå og skille væske ud.

Forslag:

Jeg udarbejdede denne opskrift i starten af 1980`erne. Og tilsatte dengang altid den æteriske bittermandelolie. Og dengang var det altid med bivoks, og ikke som nu med Mandelvoks. 

Men med Bivoksen risikerer man for nemt, at ende med et produkt der ikke holder vandet, men står og skiller ud, da bivoks i sig selv ikke er den bedste emulgator, hvis man gerne vil have indarbejdet en vandfase.

Der fungerer det langt bedre med mandelvoks,- og også voks som Olivenvoks,Jojobavoks er velegnede.

Cremen går generelt godt sammen med de lidt tunge og fede olie og råvare dufte. Eksempelvis Ylang-Ylang,- Ingefærblomst og Ylang,- Geranium mm.

Ekstraktet er selvfølgelig valgfrit, og kan erstattes med lige det man selv ønsker, og /eller har brug for til sin hud.

De seneste variationer over opskriften, er min havtornesalve. Der er i koldtrøringsfasen til portionen på 500 gr tilsat ca 4-5 gr havtorneolie BIO eller Havtornebær olie, der ikke dufter så meget som den BIO gør.

Desværre fåes havtorne duften som jeg tidligere bruge ikke mere fra fabrikken, men jeg har flere gange tilsat den meget friske Rose geranium duft, men alle dufte eller æteriske olier, kan alt efter egen smag bruges.  Men tilsæt lidt efter lidt, dråber, så det er nemmere at vurdere efterhånden som det røres ud i cremen og man lige efterhånden prøver en smule på huden.

Og sådan noget som E-Vitamin i form af enten E.Vit Tochopherol eller E-Vit.Acetat kan altid med fordel tilsættes ekstra i koldtrøringsfasen.

Tilsæt 1-3 gr pr portion.

God fornøjelse:)

©

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *