Marietidsel olie / ØKO

21,00 kr.665,00 kr.

 

INCI: Silybum Marianum Seed Oil 

 

Økologisk.

 

Oprindelse: Østrig

 

Udseende: Klar gullig, med en anelse lys grønlig farve. Men som med alle naturlige råvarer kan der være variationer og især Marietidselolie kan komme i noget mørkere variationer .

 

Duft: Urtet duft. Måske lidt tung i det. Men efter min mening ikke ubehagelig, men meget naturlig duft.

 

Læg her mærke til INCI-navnet, så man ikke “bare” får tidselolie.

Tidselolie, også kendt som safflower olie, med INCI: carthamus tinctorius, er en tidsellignende blomst. Med en gul blomst /kan være orange eller let rødlig.

Også beskrevet her:    Tidselolie ØKO

 

Den lille 30 ml flaske er i glas. 

 

Varenummer (SKU): N/A Kategorier: , , ,

Beskrivelse

 

Marietidsel (Milk thistle) har været brugt for dens helende egenskaber i århundreder.

Den er blevet beskrevet for første gang i det 4 århundrede b.c. Marietidsel er forbundet til legenden om jomfru Maria (Sibylum Mariamum) . Jomfru Maria skulle have skjult Jesusbarnet for Herodes, under en tidselbusk. Nogle dråber mælk faldt fra hende på plantens blade, deraf de hvide blad tråde på planten.

 

Jeg skriver ovenstående, fordi der åbenbart hersker forvirring om det blandt også de større producenter af produkter. Der er steder hvor der bliver reklameret med, at der anvendes økologisk marietidselolie i produktet, og når man så læser i INCI-navnet, så er det altså safflower oliens INCI-navn der står.
Ligeledes kan man se nogle steder, at der står at det er dansk marietidsel olie, men det er ikke særlig sandsynligt, at netop Marietidsel dyrkes og produceres i Danmark. Da marietidsel netop dyrkes for at udvinde indholds og aktivstoffet silymarin, hvilket bruges meget i urtemedicin.  Og for at planterne opnår et højt indhold af netop dette aktivstof, så kræver det helt anderledes dyrkningsforhold end der findes i Danmark. Faktisk vokser marietidsel mange steder i bl.a. Europa og Amerika. Men det meste af det marietidsel der fås med det højeste indhold af netop silymarin, kommer fra Argentina – som simpelthen har de optimale forhold for at fremme at dette indhold er så højt.

 

Denne olie er fra Østrig, fra økologisk dyrkning af planten. Og den har sandsynligvis ikke så højt indhold af silymarin, som den fra Argentina. Men da den ikke skal bruges til lægemidler, men til naturkosmetik og hudpleje, har det heller ikke den store betydning.

 

Marietidselolien er skøn til både kropspleje og ansigtsprodukter. Ikke til de helt magre cremer og serums, dertil er den en lidt for fed olie, men i andre opskrifter hvor man ellers ville bruge olier som mandel, jordnød, avocado eller lignende.

 

Marietidselolie er desuden en af de rigtig gode olier at trække urter på, da den både har en rigtig god holdbarhed og er velegnet til mange typer hud- og hårpleje produkter.

 

Et af aktivstofferne i Marie tidsel er som skrevet, Silymarin. Og det er stadig tilstede i et omfang så der har en væsentlig effekt i hudplejen hvor den anvendes i. Det er en antioxidant, der kan beskytte mod frie radikaler der forårsager celleskader.
Når det bruges i urtemedicin, er det fordi silymarin siges at hjælpe med at regenerere skadet lever.

 

Marietidsel olie har endvidere højt indhold af: 

 • Linolen syre (omega-6)
 • A-tocopherol
 • E-vitamin

 

Oliens fedtsyre fordeling er:

 • Myristinsäure / myristic acid % – 0,1
 • Palmitinsäure / palmitic acid % 6,0 – 10,0 8,3
 • Palmitoleinsäure / palmitoleic acid % – 0,1
 • Margarinsäure / margaric acid % – 0,1
 • Stearinsäure / stearic acid % 3,0 – 7,0 5,4
 • Ölsäure / oleic acid % 18,0 – 35,0 25,3
 • Linolsäure / linoleic acid % 48,0 – 64,0 53,4
 • α-Linolensäure / α-linolenic acid % < 1,0 0,2
 •  Arachinsäure / arachidic acid % 2,0 – 4,0 3,2
 • Eicosensäure / eicosenoic acid % < 1,5 0,9
 • Behensäure / behenic acid % < 3,0 2,3
 • Erukasäure / erucic acid % – 0,03
 • Lignocerinsäure / lignoceric acid % – 0,6
 • Nervonsäure / nervonic acid % – 0,03

 

Marietidsel er en af menneskehedens ældst dyrkede planter. Den er blevet identificeret tilbage til det 12. dynasti i Egypten. Det er både frøene der udvindes olie af, men ofte også selve blomsten der anvendes. F.eks. anvendes blomsten ofte i stedet for safran til farve.

Marietidselolie med INCI: Silybum Marianum seed oil, er en anden plante fra kurveplantefamilien. Den har en lilla blomst. Og det er her kun frøene der anvendes.

Grunden til dette ligger i dens tilnavn, der er mælketidsel.

 

Yderligere information

Vægt N/A
Antal ml/liter

, , , , ,