Conditionerbar med Keranutri™ ©

Beskrivelse:

En conditioner bar, er simpelthen en balsam eller hårkur, men i fast form.

Der kan være mange fordele i at have et produkt i fast form. Det er nok snart 25 år siden jeg besøgte min første Lush butik på en Englandstur, og fik forkøbt mig i deres shampoobars og andre vaskebars. Jeg har personlig altid været ret vild med konceptet. Men jeg har ikke ubetinget været helt overbevist om effekt og brugbarhed af mange af de typer shampoo og rensebars der findes.

Flere af typerne kan være ret udtørrende, og gøre at håret bliver meget vildt og flyvsk bagefter. Nok især hvis man har fint hår. Og andre oplever kløe i hovedbunden hvis de fast bruger shampoobar, over en længere tid, fordi det kan være udtørrende. Både for hår og hovedbund.

Det er svært at sætte generelt etiket på, hvilke mærker det gælder, men hvis der ikke i en ingrediensdeklaration står nævnt både olier og butters, og måske lidt andre aktivstoffer, så er der nok primært de vaskeaktive stoffer i den, og så kan de forskellige problematikker let opstå.

Det er synd, for som basis er konceptet med at komprimere produktet og mindske brugen af vand jo genial nok.

Derfor har jeg prøvet at komponere nogle opskrifter på både shampobars og conditioner bars, spækket med både olier og andre gode aktivstoffer.

Jeg starter ud med to lidt forskellige typer Conditioner bars, med basis i samme grund råvarer, for konsistens.

Brug ikke mere olie og butter end i opskrifterne, da barrene så kan blive for bløde.

En Conditionerbar skal indeholde ingredienser, der er såkaldt kationiske = positivt ladede, medens huds og hår er negativt ladede, så kort fortalt fungerer det godt sammen, da der er tiltrækning.

BTMS både 25 og 50 er den type produkt, og det samme er Cetrimonium chlorid.

Når de tilsættes et hvilket som helst produkt, får man pludselig et færdigt produkt, hvor man kan tale om at man får et produkt der plejer og overfladebehandler.

Der er muligheder for at justere lidt i opskriften, hvis man har præferencer – det vil ses i opskriften, hvor man kan vælge mellem forskellige muligheder. Det gælder primært udskiftning af ekstrakter og olier.

Det er en forholdsvis enkel opskrift, hvis instruktionerne for fremgangsmåden følges nøje.

Anvendelse:

En conditionerbar bruges istedetfor hårbalsam eller hårkur.

Efter hårvask med en eller anden type shampoo, så bruges conditioner barren. Nogle kan lide at køre barren nogle gange direkte over håret og så massere ind.

Jeg kan godt lidt at bruge lidt som en håndsæbe imellem fugtige hænder, og det conditionerbar man på den måde får på hænderne masseres ind i håret. I perioder hvor man har lidt problem med tør hovedbund, så brug conditionerbarren til at afhjælpe det, ved også at massere den ind i hovedbunden. Lad gerne sidde lidt i hår og hoveddbund, før håret skylles.

Conditionerbarren er virkelig drøj, og en enkelt holder gerne ret lang tid.

Lav den helst i mindre siliconeforme på omkring 50-60 gr. Sæt dem gerne i fryseren en time eller to, eller natten over i køleskab. Eller hav en større form du hælder over i. Igen bedst med en siliconeform, så det er let at få den pæn ud. Og så kan man skære skiver på ca 2 cm, der er meget passende at bruge.

Når barren er helt størknet i formene, kan den tages ud. Det er dog en god ide at lade den stå et par dage og tørre ordentligt op før man begynder at bruge den. Ikke fordi den ikke er klar til at bruge med det samme, men fordi den så bliver lidt fastere i konsistensen.

  • Læs hele opskriften igennem før du går i gang.
  • Sørg for at have alle ingredienserne fundet frem.
  • Afvej helst alle de forskellige faser på forhånd, så de står klar efterhånden som de skal bruges.

Opskriften er i %. Hvis du vil lave 100 gram af opskriften kan du bare oversætte direkte ved at sige “gram” i stedet for “%”. Hvis du vil lave 50 gram af opskriften, kan du dele med 2. Jeg synes at 60-80 gram passer rigtigt godt på en shampoobar, men det er en smagssag – og måske skal du bare se, hvad der passer i de typer forme du gerne vil bruge.

Fase A

Ingrediens

Forklaring

50 %

BTMS 25

Emulgator, blødgører og plejende ingrediens. Kan ikke undværes. Man kan lave produktet med kun BTMS- 25, den bliver fin og fast nok, men vil blive lidt mindre overflade plejende end med også BTMS 50 i. Hvis man ønsker at kombinere de to, så kan man erstatte f.eks 15-20 % af BTMS 25 med BTMS 50.

15 %

Cetyl alcohol /Cetanol

Konsistensgiver, som giver en silkeglat fornemmelse og er med til at holde sammen på shampoobaren. Evt kan spermacet veg.anvendes, og som sidste alternativ Stearin (Stearic acid), men her skal du vide at det markant ændrer på følelsen af shampoobaren, fordi den med de to andre bliver markant mere “voks-agtig” i følelsen.

8 %

Kakaosmør i pastiller eller Øko Kakaosmør.

En ret fast butter type, der er med til både at give konsistens til produktet, samtidig med blødhed.

Den øko har en dyb duft af Kakaosmør, bare lige så man er OBS på det, da de naturlige dufte på råvarerne altid spiller ind på slutproduktet.

8 %

Shea Nilotica

En af de meget bløde og lette olier, og derfor meget velegnet til netop sådan noget som hårprodukter, hvor de mere tunge og faste butters kan efterfedte for meget i håret.

5 %

Kokosfedt Øko

Udgør det for olie her i denne opskrift. Kokosfedt er lidt både en olie, og en blød butter på grund af dens meget lave smeltepunkt omkring 24 grader.

Der kan her godt bruges andre typer olier efter eget valg. Da Kokosfedt er en meget blød butter, og meget mager olie, skal der dog ikke lige vælges meget tunge butter eller fede olier.

Kokosfedt er også godt til håret, og efterfedter ikke meget. Bruger man derfor for fed en anden olie, vil det kunne mærkes i håret.

Alle ingredienserne i Fase A vejes i en pæn stor glasskål, eller andet, der kan tåle opvarmning i vandbad.

Sørg for at skålen kan rumme lidt mere, da fase B og C skal tilsættes til den.

Hvis det samtidig er en skål eller lignende der ikke er for svær at hælde op fra vil det være optimalt. Det er svært at skulle hælde over i noget andet og skulle hælde op derfra, da BTMS erne har en meget hurtig størknings tid.

Brug evt en skål eller ander, der ikke går helt ned i gryden med vandet i, da det så er betydeligt lettere at få den af varmen når den er varm.

Opvarm nu ingredienserne i skålen i vandbad til 70-75 grader. Alt skal være flydende.

Omrør i det, og skrab ned fra kanterne om nødvendigt.

Fase B

Ingrediens

Forklaring

2 %

Cetriominium chlorid

Antistatisk virkning. Ret nødvendigt i den her type produkt. Er samtidig med til at emulgere og give konsistens. Kan ikke udskiftes med andet.

2 %

Kamillepulver BIO

Der kan godt tilsættes dobbelt af den.

1 %

Rosmarin ekstrakt

Øko

Antioxydant og samtidig et produkt der er rigtig godt til hårprodukter.

De blandede på forhånd afmålte ingredienser i fase B, tilsættes fase A. Fase A bibeholdes over varmen i vandbad, men sluk for varmen.

Fase C

Ingrediens

Forklaring

2 %

Broccolifrøolie Øko

Broccolifrøolie bruges ofte som alternativ til Syntetiske silikone olier, da den giver den samme glatte effekt. Det er samtidig en meget mager og let olie, der ikke overfedter i hår og hovedbund.

1 %

Keranutri

Plantebaseret keratin. Aktivt stof til hår. Styrker og reparerer hårstrået, og giver volumen. Også velegnet til farvet hår.

2 %

d-Panthenol

Også kendt som Vitamin B5, som er et rigtig godt Vitamin til hårprodukter.

2 %

Citronsyre ester

Triethylcitrat er en ester af citronsyre. Det er et produkt der ofte anvendes i fødevarer, og har E-nummer 1505. Det er en farveløs, lugtfri væske.

Bruges ofte til deodoranter,- stabilisering i duft produkter,- antioxydant og ph-regulator.

I mange produkter, der har en vandfase, kan den erstattes af en 10% opløsning af citronsyre pulver i vand. Men ikke her, da der ikke er en vandfase.

1%

Plantaserv E

Flydende konservering.

Plantaserv E er en bredspekteret konserering, der virker mod både bakterier,- gær og svampetyper. Den meget lille portion kan være svær at måle af. Brug evt den lille måleske eller målebægeret, så du får en fornemmelse for hvor lidt det er.

1%

Æterisk eller

duft olie.

Tilsættes tilslut og efter egen smag og ønske om evt. type.

Alle ingredienserne i fase C afvejes i en lille skål, og udrøres. Skal stå parat til sammenblandingsfasen.

Når fase A og B er blevet blandet, og varmen er slukket, og man har sørget for at omrøre i skålen og skrabe ned, så tilsættes den samlede face C.

Bibehold stadig skålen over det lune vandbad, og nu skal man kunne koordinere, da det her skal foregå ret hurtigt efter hinanden.

Hav derfor nu enten en stor eller flere små forme stående parat til at ophælde i.

BTMS størkner ret hurtigt op, og det er derfor at man ikke her, som man ellers normalt gør, kan vente med at tilsætte fasen med aktivstofferne til omkring 40 grader, fordi det så simpelthen størkner så meget op på siderne, at man ikke får pæne glatte bars.

Lad conditionerbarren stå til størknet, og flyt så i køleskab evt. og lad stå en del timer.

©

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *