Bodylotion med B12-vitamin ©

Portion giver til ca. 1 liter

Beskrivelse:

En nærende, plejende og letoptagelig bodylotion, der er meget velegnet til følsom hud eller problemhud, med behov for den regenererende effekt af B12-vitamin.

Fedtfase:

30 gr vegetabilsk L-voks

30 gr vegetabilsk Stearin

30 gr olie – heraf 15 gr Andiroba olie + 5 gr Bakuchi olie + 10 gr økologisk Kalahari vandmelon olie + 10 gr Arnika olie

25 gr økologisk Shea Nilotica butter

20 gr Oliven butter /eller/ økologisk Argan butter

25 gr økologisk Cupuacu butter

Vandfase:

20 gr vegetabilsk økologisk Glycerin

3 gr kaliumsorbat

500 gr Demineraliseret vand

Koldrøringsfase:

100 gr Demineraliseret vand

20 gr valgfri Ekstrakt – fx Perikon* / Hamamelis / Morgenfrue* / Kamille* / Grøn Te* / eller / Lotus ekstrakt 

5 gr Retinol A-vitamin

5 gr E-vitamin

14 gr Kulsukkerrod pulver (Allantoin)

3 gr A-vitamin

Slutfase:

0,5-1 gr B12-vitamin krystal pulver (Cyanocobalamin) ** (cirka)

** at afveje B12-vitamin krystal pulver i den lille mængde man skal bruge til denne opskrift, er ikke muligt på en almindelig køkkenvægt, og det kan derfor anbefales at købe en mini-vægt der også kan veje præcist i 0,01 gram. Det kan f.eks. være denne digitale minivægt. Eller man kan dosere ganske lidt på en knivspids og røre godt ind i cremen ad gangen. Lad cremen stå lidt, inden der igen røres efter 10-15 min. da B12-pulveret står og krystalliserer ud i cremen lidt efter lidt.

Fremgangsmåde:

Vand- og fedtfasen smeltes i hver sit vandbad.

Imens afvejes koldrøringsfasen, så den står klar. Allantoin-pulveret kan røres direkte i cremen eller røres ud i ekstraktet og vitamin E og A, evt. med et lille piskeris eller en gaffel, for at få pulveret helt opløst i blandingen.

Når vand- og fedtfasen hver især er helt smeltet, og vandfasen er omkring 60 grader, kan der slukkes for varmen, men lad skålen blive i gryden over vandbad.

Tag skålen med fedtfasen op, og hæld under omrøring denne i vandfasen. Tag derefter også denne skål af vandbadet. Fortsæt nu med at piske i cremen med et almindeligt håndpiskeris.

Når blandingen med vand- og fedtfasen er halvlunken, tilsættes under omrøring, den i forvejen afmålte koldrøringsfase med ekstraktet. Fortsæt med at piske.

Husk undervejs at skrabe ned fra kanterne, så alt bliver godt rørt sammen til en homogen masse.

Cremen er forholdsvis hurtigt rørt kold, hvis man laver portionen i denne her mængde. Men fortsæt lidt tid indimellem med at piske i den, og vent med tilsætning af B12 indtil til sidst.

I forbindelse med tilsætning af B12-pulveret kan det anbefales i første omgang at tilsætte blot det halve af den i forvejen lille mængde, der skal i – f.eks. med spidsen af en kniv eller enden af en teske. Når det er pisket grundigt ud i cremen, og den har fået en lyserød farve, er det vigtigt at man lige venter ca. 10 min., før man vender tilbage til cremen og pisker/blander cremen igen, så pulveret bliver blandet ordentligt ud i cremen. Man kan først efter 2.-3. omrøring, rigtigt se den endelige farve på cremen, og kan da tilsætte evt. resten af B12-pulveret – og så gentage ovenstående, med at vente ca. 10 min, og piske igen.

Denne lotion gør sig i øvrigt bedst ved at blive pisket kold med et håndpiskeris, da den kan blive lidt tung i det, hvis den blot røres kold.

Denne B12-bodylotioner uden duft, men ønsker man at tilsætte duft i sin opskrift, skal dette først tilsættes, når cremen er pisket kold.

Kom til slut lotionen på emballage. Kan f.eks. fyldes på emballage som pumpeflaske eller i store krukker.

Forslag:

Man kan evt. erstatte en tredjedel af vandfasen med aloe gel, eller en af de forskellige blomstervande/Hydrolater der fås. Dog højst en tredjedel, da cremen ellers får for højt indhold af aktivstoffer, og huden kan reagere på det.

Tilsættes blomstervande, vil cremen få en smule naturlig duft fra det, og man behøver ikke tilsætte yderligere duft fra æterisk eller essentiel duftolie.

Man kan selvfølgelig også lave en kombination, hvor der f.eks. tilsættes en tredjedel økologisk Rosenvand, så kan den duft der kommer fra Rosenvandet, forstærkes med et par dråber af enten Rose ekstra eller Rosenknop duftolie.