Cremet Hårbalsam ©

CREME COMPAGNIET

Cremet Hårbalsam ©

Beskrivelse:

Denne Hårbalsam er lavet af ret få ingredienser, men er meget blød og cremet i konsistensen.

Den tilfører fugt til hovedbunden, hvilket kan være ret godt efter vask med sæbe, der næsten uanset hvor milde de er, har en udtørrende effekt.

Den er ret billig at fremstille, da der bruges så få produkter til den, og flere af de råvarer der bruges til Hårbalsammen, kan også bruges i opskriften til Hårkuren, som kan være god at bruge måske 1 gange om ugen, selvfølgelig alt efter hovedbundsstatus / hårtype og behov.

Hårbalsammen er udover at tilføre fugt, også god til at rense hår/ hovedbund for overflødige sulfatrester, som på længere sigt vil kunne give tør og irriteret hovedbund.

Hårbalsammen gør håret meget let at rede ud.

Den er lavet ved hjælp at to emulgatorer, og den konserveringsmiddel der er i opskriften, er en meget mild konservering, der også bruges til fødevarer.

Der er muligheder for at justere i opskriften, hvis man har præferencer – det vil ses i opskriften, hvor man kan vælge mellem forskellige muligheder, og gøre den dyrere og mere specialiseret, hvis man har nogle specielle ønsker og behov.

Det er en forholdsvis enkel opskrift, hvis instruktionerne for fremgangsmåden følges nøje.

Opskriften er i denne opskrift angivet i %. For et optimalt resultat, er det vigtigt at følge de angivelser og mængder der gives i en opskrift.

Man kan ikke uden at ændre opskriften og balancen mellem råvarerne skifte ud på forskellige af råvarerne, og forholdet mellem vand og emulgatorer.

  • Læs hele opskriften igennem før du går i gang.

  • Sørg for at have alle ingredienserne fundet frem.

  • Afvej helst de forskellige faser på forhånd, så de står klar efterhånden som de skal bruges.

Anvendelse:

En hårbalsam anvendes bedst i det fugtige hår efter at det er blevet vasket med en shampoo eller en shampoobar.

Tag en lille smule af Hårbalsammen, mængde alt efter hårmængde og hårtykkelse, og fordel i håret. Masser godt ind enten i hele håret, eller blot i spidserne. Igen afhænger det af hårets og hovedbundens tilstand. I perioder kan det være optimalt kun at bruge den i spidserne, og så måske bruge Hårkuren 1 gang om ugen i hele hår og hovedbund og lade sidde som man nu har tålmodighed til.

Hårbalsammen er drøj, så lidt rækker langt.

Skyl den godt ud af håret igen. Den er ikke som hårkuren lavet til at blive i håret.

Denne her opskrift kan med fordel ganges med 5, så man får mindst 500 ml hårbalsam. Det kan være svært at stå med for små mængder, både afvejningsmæssigt men også under opvarmningsprocessen, hvor det kan være svært at styre ikke at få råvarerne alt for opvarmede og at en del af vandet fordamper.

Du kan selvfølgelig sagtens gange op med mere end 5 hvis ønsket.

Fase A

Ingrediens

Forklaring

90 %

Demineraliseret vand

Du skal beregne din opskrift, hvis du ændrer på nogle af ingredienserne. Når du tager alle øvrige dele af opskriften og fx har valgt at fjerne noget, så skal dette erstattes med noget tilsvarende.

Et eksempel er, hvis du gerne vil have ekstrakt i, som står under forslag, så skal du huske at fjerne den mængde vand som du tilføjer ekstrakt af.

4 %

Cetriomoniumchlorid

Antistatisk virkning. Ret nødvendigt i den her type produkt. Er samtidig med til at emulgere og give konsistens. Kan ikke udskiftes med andet.

4 %

Lanette

Emulgator. Blødgører. Kan ikke udskiftes.

1 %

Squalane

I et produkt med højt vandindhold, vil det være svær at indarbejde olie, og her kommer et produkt som squalane til sin ret.

Squlane kommer fra olivenolie og har de samme gode egenskaber som denne, men bliver meget lettere optaget af huden i den her vandopløselige form.

Squalane udgør en naturlig bestanddel af hudens fedt(sebum) og optages derfor ualmindelig godt. Virker beskyttende og blødgørende.
Squalane fungerer ligesom Jojobaolien gør, som hjælpe transportmiddel for andre ingredienser, og gør på den måde,at der opnåes langt bedre udnyttelse/ og effekt af disse. Den er også istand til i høj grad at øge viskositeten af de produkter den sættes sammen med.

0,6 %

Triethylcitrat

Triethylcitrat er en ester af citronsyre. Det er et produkt der ofte anvendes i fødevarer, og har E-nummer 1505. Det er en farveløs, lugtfri væske.

Bruges ofte til deodoranter,- stabilisering i duft produkter,- antioxydant og ph-regulator.

Den kan erstattes af en 10% opløsning af koncentreret citronsyre pulver i demi. Vand./ dvs 10 gr citronsyre i 100 ml demineraliseret vand.

0,4 %

Kaliumsorbat.

Andre konserveringsmidler kan også bruges.

Konservering. Vælg en vandopløselig konservering til din balsam og følg retningslinjerne.

Den meget lille portion kan være svær at måle af. Brug evt den lille måleske eller målebægeret, så du får en fornemmelse for hvor lidt det er.

Alle ingredienserne i Fase A vejes af i en pæn stor glasskål, der kan tåle opvarmning i vandbad.

En god stor stålskål er godt at bruge.

Brug evt en skål der ikke går helt ned i gryden med vandet i, da det så er betydeligt lettere at få den af varmen når den er færdigopvarmet.

Opvarm nu ingredienserne i skålen i vandbad til minimum 70 grader. Det er meget vigtigt, at alle råvarerne er smeltet og har rundet de 70 grader lige et øjeblik, for den rigtige konsistens på det færdige produkt. Men det er også vigtigt, at det ikke bliver en opvarmningsproces der tager for lang tid ved de høje temperaturer, da en del af vandet så vil fordampe, og det vil ændre på hvordan det færdige produkt bliver.

Når opvarmet/smeltet tages skålen op af vandbadet, og der omrøres roligt til den er afkølet. Husk at have en dejskraber til når den begynder at blive fast, så du jævnligt kan skrabe ned fra kanterne .

Pisk ikke i den, rør. Og sæt ikke skålen ned i koldt vand for at fremme afkølingsprocessen, da det skader emulgeringsprocessen.

Giv et produkt den tid det kræver, for at få et godt slutresultat.

Når rørt kold, kan tilsættes om ønsket duft som enten æterisk eller duftolie.

Forslag til emballage:

Jeg synes hårbalsammen fungerer rigtig godt enten på en af plastflaskerne med en pumpe, da der ikke skal bruges ret meget ad gangen, og de er lette at få en lille portion ud af.

Eller f.eks de bløde plastflasker i forskellige størrelser.

Forslag til andre tilsætninger:

Ovenstående opskrift er den helt enkle version af Hårbalsammen.

Den kan varieres i alle tænkelige varianter, med aktivstoffer,- ekstrakter og vande mm. Nogle af de mest oplagte nævnes her, med en vejledende % sats, hvis man ønsker dem tilsat. Og husk, vælger du at tilsætte nogen af dem til din Hårbalsam, så husk at beregne opskriften så der anvendes det mindre Demineraliseret vand.

Og vælg ikke dem alle, da et produkt også kan blive for fyldt med aktivstoffer, og så blive så godt, at det kan irritere huden.

Forslag til Aktivstoffer

Ingrediens

Forklaring

1 %

d-Panthenol

Fugtgiver og Vitamin B5, rigtigt godt Vitamin produkt til hud- og hårprodukter.

1 %

Honeyquat

Et virkestof. Fugtgiver og blødgør håret. Giver blankt hår. Her bør du ikke springe over, men investér i råvaren, for du får en super balsam af det. Kan også anvendes i shampoo, shampoo barer, hårkurer og almindelig balsam.

1 %

Keranutri

Aktivt stof til hår. Styrker og reparerer hårstrået, og giver volumen. Også velegnet til farvet hår.

2 %

Hvedeprotein konc.

Et virkestof. Er super til håret, men også til hud.

Hvedeproteinen reparerer skadet hår, og medvirker til at give volumen.

Kan godt undværes og så erstattes det med vand eller endda en ekstrakt til hår; det kunne være Grøn te, Brændeælde eller Ginko ekstrakt.

1 %

Ekstrakt

Her er mange muligheder, med forskellige aktivstoffer. Men til håret hvis man er lidt i tvivl om hvilket man skal vælge, så går man aldrig galt med at vælge Brændenældeekstrakt.

Det ekstrakt indeholder B og C-Vitaminer, og en masse gode Aktivstofer, der kan hjælpe til øget hårvækst.

©

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *