Skum sæbe med coco glycosid©

Beskrivelse:

Beskrivelse: En skum sæbe, er en ret lille del sæbe stof tilsat lidt aktive ingredienser og ret meget vand. Der kan tilsættes duft i form af essentiel olie eller æterisk olie. Fidusen med en skum sæbe er den emballage der anvendes,- skumflasken,- ,der er istand til at forvandle den flydende sæbe til meget blødt og lækkert skum.

Når man bruger en såkaldt skum/ foamer flasker, får man et blødt skum ud, der er meget mildt at vaske hænder og hud med. Og ualmindeligt drøjt. Selv efter mange håndvaske er det meget lidt man har brugt af portionen.

Det er et produkt der er meget enkelt at fremstille, og det er smart at lave en større portion, og så evt.opbevare resten i den tomme 1 liter demineraliserede vandflaske, så man kan efterfylde sin skumflaske, når det behøves.

En skumsæbe er en sæbe som mange børn også rigtig godt kan lide at bruge, da der er lidt tryl over at det her helt flydende i flasken kommer ud som lækkert blødt skum.

Der er muligheder for at justere lidt i opskriften, hvis man har præferencer – det vil ses i opskriften, hvor man kan vælge mellem forskellige muligheder. Her gælder det primært udskiftning af virkestof og og duft, da det er en ret enkel opskrift med meget få ingredienser i.

Niveauet for at fremstille en skumsæbe, er meget enkelt, hvis instruktionerne for fremgangsmåden følges nøje.

Opskriften er i denne opskrift er angivet i gr. Det kan ikke direkte ændres til ml, da flere råvarer varierer i gr og ml. For et optimalt resultat, er det derfor vigtigt at følge de angivelser der gives i en opskrift.

  • Læs hele opskriften igennem før du går i gang.

  • Sørg for at have alle ingredienserne fundet frem.

  • Afvej helst alle de forskellige faser på forhånd, som eventuelt er i opskriften, så de står klar efterhånden som de skal bruges.

Anvendelse:

En Skum sæbe bruges istedetfor et stykke håndsæbe eller en flydende håndvask.

Den kan også bruges til barbering og som kropssæbe.

Denne her opskrift duer ikke at lave i så lille en portion som 100 gr, da det så simpelthen bliver for svært at afmåle og stå med de forskellige råvarer. Og ligeledes at få dem til at fungere sammen.

Derfor er der her ikke angivet % satsen så man kan regnet det op, men min prøveportion, der giver til ca 400 ml færdig skumsæbe.

Opskriften passer med at gange med 3, så hvis man køber 1 liter demineraliseret vand i supermarkedet til ca 8 kr, og laver portionen x 3, så bruger man – næsten- al vandet, og kan bruge den tomme 1 liter flaske til at opbevare den færdige skumsæbe på, og har til meget genfyldning af sin skumflaske.

Fase A

Ingrediens

Forklaring

315 gr

Demineraliseret vand

Du skal beregne din opskrift, hvis du ændrer på nogle af ingredienserne. Når du tager alle øvrige dele af opskriften og fx har valgt at fjerne noget, så skal dette erstattes med noget tilsvarende.

Et eksempel er, hvis du vælger ikke at bruge den mængde aktivstof der er angivet, så skal du i stedet for lægge den mængde du fjerner, til i vand.

15 gr

Glycerin veg.

eller

Glycerin Øko

Fugtgivende. Normalt foreslår jeg at man hvis man ønsker det kan erstatte glycerin med et ekstrakt. Det anbefales ikke i denne opskrift, hvor den er absolut nødvendig til at udrøre de to emulgatorer i. Og der allerede indgår to andre ekstrakter i opskriften.

5 gr

Honning kvat

Honning kvat er et produkt, der i betydelig højere grad end f.eks Glycerin, er i stand til at tilføre fugt til hud og hår.

Her anvendes den både for sin fugtgivende egenskab, men også fordi den har en ret lav ph, og dermed er med til at regulere ph værdien i den færdige sæbe.

5 gr

Squalane 

I et produkt som den her skumsæbe med så højt vandindhold, vil det være umuligt at indarbejde olie, og her kommer et produkt som squalane til sin ret.

Squlane kommer fra olivenolie og har de samme gode egenskaber som denne, men bliver metget lettere optaget af huden i den her vandopløselige form.

Squalane udgør en naturlig bestanddel af hudens fedt(sebum) og optages derfor ualmindelig godt. Virker beskyttende og blødgørende.
Squalane fungerer ligesom Jojobaolien gør, som hjælpe transportmiddel for andre ingredienser, og gør på den måde,at der opnåes langt bedre udnyttelse/ og effekt af disse. Den er også istand til i høj grad at øge viskositeten af de produkter den sættes sammen med.

2 gr

Kaliumsorbat.

Andre konserveringsmidler kan også bruges.

Konservering. Vælg en vandopløselig konservering til din skumsæbe og følg retningslinjerne.

Den meget lille portion kan være svær at måle af. Brug evt den lille måleske eller målebægeret, så du får en fornemmelse for hvor lidt det er.

3 gr

Triethylcitrat

Triethylcitrat er en ester af citronsyre. Det er et produkt der ofte anvendes i fødevarer, og har E-nummer 1505. Det er en farveløs, lugtfri væske.

Bruges ofte til deodoranter,- stabilisering i duft produkter,- antioxydant og ph-regulator.Den kan erstattes af en 10% opløsning af koncentreret citronsyre pulver i demi. vand. 

Alle ingredienserne i Fase A vejes i en pæn stor glasskål eller en stål litermål, der kan tåle opvarmning i vandbad.

Bruger man at opvarme i et stål litermål, er det lettere at hælde sammen, og den type kan fint opvarmes i vandbad.

Hvis du bruger en glasskål , så brug evt en skål der ikke går helt ned i gryden med vandet i, da det så er betydeligt lettere at få den af varmen når den er varm.

Opvarm nu ingredienserne i skålen i vandbad til 70 grader. Lad den ikke stå for længe før du fortsætter processen, da en del af vandet så vil fordampe, og det vil ændre på hvordan det færdige produkt bliver.

Fase B

Ingrediens

Forklaring

20 gr

SCS

Pulverform. Mild tenside, som skummer godt blødt skum, og er med til at vaske håret rent.

30 gr

Cocoglycosid

flydende tensid, som er med til at gøre din shampoobar endnu mildere. Coco Glucosid er en meget mild og rigtig godt skummende ionisk sukkertensid. Den er med til at hjælpe til, at få smeltet blandingen ordentligt sammen. Og give et blød skum.

Cocoglycosid er en meget hudvenlig tensid med 50- 53 % Was/ vaskeaktiv substans.

Alle ingredienserne i fase B afvejes i en skål, der skal være stor nok til at kunne rumme den samlede mængde skumsæbe, da vandfasen kommes herover i når faserne er opvarmede. Skålen sættes i vandbad. Hvis du bruger en glasskål , så brug evt en skål der ikke går helt ned i gryden med vandet i, da det så er betydeligt lettere at få den af varmen når den er varm. Ellers er en stålskål en god ting at anvende også her. To gode store stålskåle er generelt en god ting at have til fremstilling af diverse. De opvarmes let, så den proces ikke tager så lang tid, og er lette at rengøre efterfølgende.

Opvarmningen/ smeltningen af de her to ingredienser / sæber tager lidt tid. De vil ikke komme til at blive helt flydende, det er ikke meningen, men skal blive til en småtyk varm grødagtig masse, før processen fortsættes. Det kan tage omkring 20-25 minutter alt efter hvilken type skål der opvarmes i.

Så derfor bør fase B sættes over varmen først, så der ikke er for meget af vandet i fase A, der fordamper.

Når Fase B ser ud som forklaret, så¨tager du den opvarmede fase A. Her er det nu en fordel hvis det er en skå/ litermål, der er let at hælde af, fordi du skal hælde lidt af fase A, ned i fase B. Og imedens sørge for at omrøre roligt med en ske eller en dejskraber.

Bibehold fase B over varmen under sammenrøringen.

OBS: Aldrig noget med piskeris ned i produkter med sæbe i.

Når det ser samlet ud, kan der tilsættes lidt mere vand. Der skal ikke gå for lang tid imellem. Og det kræver højst 3 tilsætninger af en meget lille portion vand, før massen er istand til at tage en større portion af Fase A ad gangen. Så sammenrøringen kan blive gjort færdig. Når hele fase A er kommet ned i fase B, så kan den skål/ liter mål tages op ad vandbadet.

Stil skålen på køkkenbordet og omrør roligt med dejskraberen. Ikke hele tiden, da du så får arbejdet alt for meget skum ind i produktet. Bare lad den stå og lige omrør lidt nogle få gange.

Når den er stået og blevet lunken , nede omkring 40 grader, eller mærk på skålen, så kan fase C der står klar tilsættes.

Fase C

Ingrediens

Forklaring

8 gr

Polysorbate 20

Er en flydende emulgator, der gør det muligt i meget vandholdige produkter, at få integreret sin olie baserede dufttilsætning. Ellers vil duften ligge som små perler på toppen og produktet skal omrystes ved brug. Polysorbate 20 er derfor uundværligt til produkter som skumsæbe og rumspray,- facemist mm

2-4 gr dufttilsætning som Æterisk eller essentiel olie.

Lindeblomst eller anden duft olie eller æterisk olie

Det her er udelukkende et forslag, da det her er frit valg hvad man synes om at duft på sin skumsæbe.

Ligeledes er mængden nødt til at være kun en ca angivelse, da de forskellige olier kan variere en del i styrke og ligeså varierer ænsket om duft fra menneske til menneske. Så duft dig frem til hvad der er perfekt til dig. Og bland gerne din egen yndlingsmiks.

Polysorbate 20 afvejes i en lille målebæger mm og heri kommes den eller de dufte eller æteriske olier.

Omrør i det, så det samler sig, og stil fase C parat til at tilsætte når de sammenrørte faser A og B er lunkne.

Tilsæt derefter under rolig omrøring fase C.

Lad gerne den færdige skum sæbe stå tildækket et par timer, så eventuelt skum der er rørt ind i den, kan sætte sig.

Hæld derefter på en skumflaske. Jeg har skumflaskerne i 30 ml og 60 ml og 150 ml.

©

Findes også som Gør det selv sæt, der ligger Her:

Skumsæbe Gør det selv sæt krusemynte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *