Blommebutter koldtpisket©

Beskrivelse:

Her er opskriften på en helt enkel koldtwhipped butter. Lettere bliver det ikke:)

Der er ingen opvarmning overhovedet. Det hele piskes og blandes koldt.

Det der er fidusen ved at piske en butter med olier på den her måde, er at man helt enkelt ændrer strukturen på det der ellers er lidt tunge og svært optagelige råvarer, og simpelthen gør dem mere tilgængelige/optagelige og smørbare på huden.

Portionen der er angivet i %, der sammenlagt ender på 100 %, giver når færdig pisket, til ca 14 x 100 ml fyldte krukker. Jeg angiver her samtidig den mængde jeg lavede og hvad portionen endte med at give til, så man har lidt at gå udfra.

Jeg synes, at de 10% af Enten Coco caprylaten,- eller Alkyl benzoaten eller Isopropyl Myristaten gør rigtig meget til den her type produkt.

De er alle tre produkter der gør at den færdige Butter kommer til at både føles blødere og bliver lettere optaget.

Der er muligheder for at justere lidt i opskriften, hvis man har præferencer – det vil ses i opskriften, hvor man kan vælge mellem forskellige muligheder. Det gælder primært udskiftning af butter og olier.

Det er en meget enkel opskrift, og også processen er enkel.

  • Læs hele opskriften igennem før du går i gang.

  • Sørg for at have alle ingredienserne fundet frem.

  • Afvej helst alle de forskellige faser på forhånd, så de står klar efterhånden som de skal bruges.

Opskriften er i %. Hvis du vil lave 100 gram af opskriften kan du bare oversætte direkte ved at sige “gram” i stedet for “%”. Hvis du vil lave 50 gram af opskriften, kan du dele med 2.

Men pas på ikke at stå med alt for lille en portion, da det kan være meget svært at arbejde med.

De tal der står i parentes efter % , er den mængde jeg lavede, der totalt giver 600 gr råvarer. Fordelt i 100 gr bøtter efter piskning, blev der til 14 x 100 ml bøtter. Det siger lidt om hvor meget råvarerne skal piskes op. Det er selvfølgelig ikke 100 gr når man så vejer de 14 bøtter, men vil svare til 100 ml, da det er hvad de kan rumme. 

Fase A

Ingrediens

Forklaring

65 % (390 gr)

Sheabutter Øko

Til den her portion har jeg valgt at bruge den Øko Sheabutter der er raffineret. Da den her butter er en hvor jeg vil have fornøjelse af Blommeolie Økos skønne mandelagtige duft, er det nødvendigt at bruge den raffinerede Sheabutter Øko. Den Rå Øko Sheabutter har en meget speciel tung duft, og mikset med Blommeoliens duft vil efter min mening ikke blive specielt god. Dertil kommer at den Rå er lidt blødere i konsistensen end den raffinerede Øko Shea, og det vil gøre at den færdige butter bliver lidt blødere. Men alt er smag og behag. Hvilken eller hvilke butters der bruges betyder meget for det færdige resultat. F.eks er Sheabutter Øko Nilotica en meget blød butter. Vælger man butters med samme konsistens som Sheabutter Øko raff, som feks Tucuma butter,kokum butter eller Mango butter så kan man blande med dem, eller skifte ud på dem og bibeholde % satsen i opskriften.

24 % ( 144 gr)

Blommeolie Øko

Blommeolie der er brugt som eneste olie her, er en skøn Øko olie, der føles behageligt på huden og bliver rimeligt godt optaget uden at efterlade en meget fedtet følelse på huden. Den er en stærk antioxydant, hvilket er brugbart til den her type produkter, der kun bliver konserveret med lidt E-Vitamin. Blommeolie er også fyldt med nærende Omega fedtsyrer. 13 forskellige faktisk. Den indeholder høje værdier af A- og E- Vitamin. Og den har rigtig gode anti- inflammitoriske egenskaber.

10 % (60 gr )

Isopropyl Myristat eller Coco Caprylate eller Alkyl benzoat

Alle 3 produkter er gode til at lette optageligheden af andre Råvarer. De kan alle 3 bruges som erstatning for Silikoneolier. Netop i produkter med tunge og lidt svært optagelige råvarer, som her med rent miks af butters og olier, giver det god mening at have en % del af en af dem med i opskriften. Fremstillingen af dem varierer en del, så læs om dem og find den du synes bedst om.

Start med at tage Sheabutteren i en større skål, gerne rustfrit stål eller kraftigt glas. Sørg for at skålen har høje kanter, og ikke er helt smal, så der er god plads til at komme til at stå og arbejde med både dejskraber og elektrisk pisker på samme tid. Og også for det ikke sprøjter for meget ud over det hele. Sæt Evt skålen ned i vasken under piskningen. Pas godt på vandhanen er af vejen. Det duer absolut ikke der kommer vand ned i massen., og pisk så Sheabutteren helt igennem, med en elektrisk pisker. Hænger butteret fast i piskerisket, så prøv at holde det lidt anderledes/ skævt, så du kan komme til at piske i dem. Det kan sagtens lade sig gøre:) Når butteren er pisket til den er floffy og bløde, og virker som en sammenhængende masse, så kan du tilsætte Olie og Squalane eller det du har valgt istedetfor squalanen.

I starten hvor butteren er meget fast, er det vigtigt ikke at piske på højeste hastighed og holde ved skålen. Men stadig sørge for jævnligt at arbejde med dejskraberen til at samle og få ned fra kanterne. Efter lidt piskning hvor råvarerne begynder at blive arbejdet sammen, kan man piske på højere hastighed, og stadig hele tiden have gang i dejskraberen. Hvis den skal whippes/piskes godtnok, til mere end dobbelt vægtfylde, så vil dit piskeris måske skulle have pauser. Hvis du ikke har et med god udblæsning. Ellers måske en, måske to, til at køle af i. Men da det her er så enkelt at fremstille, er det nok værd lige at tage sig den tid, at få det helt pisket op og fuldstændigt fluffy og lækkert. Jo bedre pisket, des lækrere føles det på huden:) Og der er ikke noget i vejen for at bruge en god køkkenmaskine, hvor det kan være en fordel at bruge dejskraberne istedetfor piskeriset til den. Det er en god måde at blødgøre butteren på.  

Fase B

Ingrediens

Forklaring

1 % ( 6 gr)

E-Vitamin Acetat eller E-Vitamin Tochopherol Øko

Konservering og anti-oxydant. Noget af det eneste man kan bruge i ren fedtbaserede produkter, til at hjælpe til at produktet holder bedre. Og at oliene og butteren ikke bliver harsk.

Kom den afmålte mængde af den E-Vitamin du ønsker i den piskede butter, på et tidspunkt i piskningsprocessen. Pisk videre til færdig. Når du synes den er færdig, så vil du på det tidspunkt have pisket råvarerne så bløde, at det fint kan lade sig gøre at komme massen på en frysepose,- lukke godt for den, og lave et ikke for stort og ikke for lille hul i en af kanterne, og så fylde på de krukker du har stillet parat.

Sæt derefter krukkerne i køleskab i en del timer så den kan størkne helt op.

Du kan fint have den krukke du bruger af ude, men jeg synes det er en god ide at sætte resten af din portion på køl.

Forslag:

Vælger man at bruge ren Blommeolie Øko som i forslaget her, kan en god ide være at tilsætte nogle dråber Azulen, som er udvundet af Kamilleblåolie, så man på den måde får virkestoffet uden Kamillens duft.

Det vil give den smukkeste lyseblå butter, der vil passe godt til blommeolie.

Man kan også i fasen hvor E-Vitamin tilsættes tilsætte max 5 % ( 5 gr pr 100 gr ) af Hvedesilke, der vil være med til at give en endnu mere silkeagtig fornemmelse på huden.

©

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *