Spray balsam med Vegetabilsk Keratin ©

CREME COMPAGNIET 

                                  Spray balsam med Keranutri

Beskrivelse:

Balsam, som sprayes i håret efter vask og dermed ikke skal vaskes ud. Spray balsammen er både et alternativ til almindelig balsameller et supplement til efter følgende at lette udredning af håret. Samtidig med, at der tilføres aktivstoffer, der kan blive i håret.

Velegnet til fx langt hår og børn, som ikke kan lide at få redt håret ud.

Der er muligheder for at justere i opskriften, hvis man har præferencer – det vil ses i opskriften, hvor man kan vælge mellem forskellige muligheder.

Spray balsam er tyndtflydende og fungerer bedst i en sprayflaske. Alternativt kan man dryppe lidt af væsken ud i håndfladerne og køre det igennem det fugtige hår. Der skal ikke meget til.

Det er en god opskrift at begynde med, hvis man ikke har så meget erfaring, men følg instruktionerne nøje undervejs.

Opskriften er i %. Hvis du vil lave 100 gram af opskriften kan du bare oversætte direkte ved at sige “gram” i stedet for “%”. Hvis du vil lave 50 gram af opskriften, kan du dele med 2. 100 gram passer rigtigt fint til en person, og der er til pæn lang tid. Selvfølgelig alt efter bade vaner ,- hårlængde og tykkelse mm.

  • Læs hele opskriften igennem før du går i gang.
  • Sørg for at have alle ingredienserne fundet frem.
  • Afvej helst de forskellige faser på forhånd, så de står klar efterhånden som de skal bruges.

Fase A

Ingrediens

Forklaring

Q.S.
Op til 100 % for hele opskriften.80,18 % (hvis du følger opskriften præcist)
Demineraliseret vand Du skal beregne din opskrift, hvis du ændrer på nogle af ingredienserne. Når du tager alle øvrige dele af opskriften og fx har valgt at fjerne noget, så skal du finde ud af hvor meget der mangler for at nå 100. Så har du din mængde vand. Et eksempel er, hvis du vælger ikke at bruge hvedeprotein på 2 %, så skal du i stedet for lægge 2 % til i vand.
0,32 % Citric Acid, pulver

Eller

Flydende Citronsyreester

Citronsyre, som virker regulerende på pH-værdien. Er afgørende for at du får en egnet balsam, som passer godt på håret og som samtidigt har en pH-værdi, som fungerer med din konservering. pH-værdi på 5 vil være godt til håret og samtidigt passe til kaliumsorbaten som konservering..
2 % Glycerin

Eller glycerin Øko

Fugtgivende. Kan hvis man ønsker det, erstattes af en efter eget valg af de forskellige Ekstrakter, der alle er glycerolbaserede.
2 % Hvedeprotein, flydende. Koncentreret Et virkestof. Er super til håret, men også til hud. Kan godt undværes og så erstattes det med vand.

Eller det kan erstattes med Bio hvede hydrolat. hvor der istedetfor kan tilsættes op til 5%. Hvis man vælger det, så husk de % mindre vand.

Hvedeproteinen reparerer skadet hår, og medvirker til at give volumen.

2 %

4 %

Honing kvat’

Cetrimonium Chloride

Et virkestof. Fugtgiver og blødgør håret. Giver blankt hår. Her bør du ikke springe over, men investér i råvaren, for du får en super balsam af det. Kan også anvendes i shampoo, shampoo barer, hårkurer og almindelig balsam.

Anti-statisk middel. Blødgør håret. Ret vigtig.

Alle ingredienserne i Fase A vejes i en beholder, der til sidst kan rumme hele mængden i gram.

Disse skal opvarmes i vandbad til 70 grader. Giv vandfasen et hurtigt blend med din stavblender.

Fase B

Ingrediens

Forklaring

2 % Lanette eller

BTMS-25 / eller

BTMS -50

Alle tre er emulgatorer, der samtidig med de er absolut nødvendige som det der binder det hele sammen, også virker som en blødgørende  og plejende ingrediens. Lanette er den billigste af dem. Men de er nævnt alle tre, hvis du har noget af en af de andre, og gerne vil erstatte.

Kan ikke undværes.

2 % Vandopløselig olie Vælg din favorit; det kan være jojobaolie eller en af de andre. Vær opmærksom på at du vælger en vandopløselig olie ellers fungerer det ikke. Hvis du ikke har lyst til at bruge en olie kan du erstatte med en ekstrakt, der er supergode ekstrakter til hår, fx brændenælde, Alternativt kan du fravælge at tilsætte vandopløselig olie eller ekstrakt og i stedet erstatte med vand.

Af de vandopløselige olier, synes jeg de bedst egnede er Jojoba -eller Abrikoskerne olien.

Hvis du vælger Ekstrakt her istedetfor vand, bør du ved Glycerin ikke udskifte den med Ekstrakt, men vælge glycerin, eller vand der.

Alle ingredienserne vejes i en beholder, og skal nu smelte. Giv det tid nok. Det tager lidt tid og vær opmærksom på, at der ikke er hele stykker i massen. Massen skal være helt flydende og op til ca 80 grader. Når begge faser A + B er i samme temperatur, ca 80 grader, hældes Fase B op i Fase A, og nu skal der blendes. Det er en flydende væske. Den bliver ikke tyk. Hvis du ikke har smeltet din Fase B tilstrækkeligt vil det afsløres nu og du vil måske se små hvide “pletter” i væsken. Så skal den på varmen igen og smeltes helt igennem. Blend så igen efterfølgende og stil derefter til afkøling ned til 40 grader.

Fase C

Ingrediens

Forklaring

1 % Duft Æterisk olie eller duftolie efter egen smag. Måske har du lyst til at lave en kombination af flere forskellige duft – det bestemmer duft. Hvis du laver duftfri spraybalsam, skal du huske fra start i Fase A at tilsætte 1 % mere vand i stedet for.
1 % d-Panthenol Fugtgiver og Vitamin B5, rigtigt godt til hår.
2,5 % Keranutri Aktivt stof til hår. Styrker og reparerer hårstrået, og giver volumen. Også velegnet til farvet hår.

Keranutri er et virkestof, og bør bruges i den anbefalede dosering. Må ikke bruges ren/ufortyndet direkte i håret.

0,3 %

ELLER

1 %

Kalium sorbat

Alternativ konservering

Evt Rokonsal eller Biokons.

Konservering. Vælg en vandopløselig konservering til din spray balsam og følg retningslinjerne.
Når Fase A + B er på 40 grader kan alle ingredienserne fra Fase C tilsættes. Blendes derefter godt. Kan godt skumme lidt, men det forsvinder efter et døgns tid. Hæld på sprayflaske og den er klar til brug. Sprayes i vådt eller fugtigt hår efter hårvask, og skal ikke vaskes ud igen.
Forslag: Tilsæt tilsidst et par dråber Azulen, så får Spray balsammen den smukkeste lyseblå farve. Og måske kombineret med et par dråber Solbær duftolie.:)

Og alt efter hvilke ekstrakter og vandopløselige olier der vælges, og deres naturlige farve, vil produkt komme til at se ud derefter.

©

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *