Shampoo ©

Beskrivelse:

Vegetabilsk enkel hår shampoo. Minder om typer som Urtekrams,- Rømer  og lignende mærker. Mild og samtidig drøj i brug.

Denne her opskrift er den samme som jeg i alle årene har haft som Urte shampoo. Men da mange vælger ikke at enten koge urter af og bruge som vand, eller tilsætte urteekstrakt, er det navn lidt misvisende.

Til gengæld er der utallige variationer over grund temaet, så du kan tilpasse den til dig selv.

Du kan udskifte en del eller hele vandmængden , med vand der er kogt med urter du har samlet, og derefter siet( meget grundigt)  og selvfølgelig afkølet. Her er brændenælde en af de helt suveræne. Brændenælde afkog giver både glans til håret og fremmer hårvækst. Og flot farve på shampooen. Især den med lidt perlemorssulfat i, hvor den får en meget smuk glans.

Lav evt. en ekstra stor portion og hav en sprayflaske med rent brændenælde afkog/ siet i køleskabet. Holder sig rigtig godt så. Og brug dagligt til at spraye i håret til fremme af hårvækst. ( Se opskrift/ vejledning)

Du kan også vælge at bruge demineraliseret vand, og så i sidste fase tilsætte urteekstrakt. 5% pr 100 ml/ gr er passende. Dette fordyrer dog den færdige shampoo ret meget, og står efter min mening ikke i forhold til den effekt man kan få, når man tænker på hvor forholdsvis kort tid shampooen er i håret.

Efter min mening er det væsentligste , at lave en enkel og mild shampoo, der ikke indeholder for meget salt, da dette er den væsentligste årsag til at mange døjer med tør hovedbund.

Fremgangsmåden hvor der anvendes sulfat og tilsættes salt som fortykningsmiddel,der giver mulighed for en tilsætning af vand,er helt den samme,som anvendes uanset om du køber en af de helt dyre med et eller andet interessant brand navn, der alligevel aldrig har haft en finger med i fremstillingen af produktet.Eller du køber en af de helt billige i Netto eller Bilka med en liter pris på 10,- kr.
Men hvor du, når du selv laver den kun får en gang tilsætning af salt,og dermed en både mild og drøj shampoo så er dette ikke tilfældet ved nogen som helst af dem du køber. Og så er det uanset mærket  hedder Renee Friis,- Urtekram eller hvad det nu er. Fortjenesten ligger i det vand der kan tilsættes , og det hænger igen sammen  med tilsætningen af salt.
Processen er. at der tilsættes salt 1 gang til fortykning og så vand til tilpas konsistens.
Derefter tilsættes salt 2 .gang til endnu engang fortykning og derefter vand til konsistens.
Og igen en 3.gang foretages den samme proces.
De fleste stopper derefter her. Men er der tale om rigtig billige discountprodukter,hvor fortjenesten er meget lav,fordi supermarkedet skal have mulighed for at sælge det ekstremt billigt, så foretages dette forløb også en 4.gang.
Og så er der uanset om det er 3 eller 4 gange tilføjet rigtig meget vand. Men pyt nu med det. Det der er meget værre er, at der for at få det her meget vand på, er tilsat rigtig meget salt. Og så skal der ikke meget til at forstå, hvorfor det nu er, at rigtig mange mennesker døjer med virkelig svære hoved bunds problemer,fordi saltet jo udtørrer hovedbunden rigtig meget.
Bare tænk på hår og hud efter en sommerferie, med masser af havvands badning, hvor man ikke lige får skyllet sig af hele tiden!
Og da det hverken kræver opvarmning eller særlig mange produkter at lave shampoo basen, er det bare om at kaste sig ud i det.

Grund Opskrift:        Portion 1 liter ca

40 gr groft salt

2,5 gr kaliumsorbat

100 ml demineraliseret vand

Bland  i en stor evt. glasskål, og lad det gerne stå lidt, så saltet lettere opløses. Varm ikke op, men omrør  lidt.

Tilsæt:

250 gr  rå Sulfat.

Omrør stille og roligt. Pisk aldrig i noget med sulfat. Du får det skummet så meget op, og banket luft ind i, og det er umuligt at få lagt igen. Saltet skal røres helt ud nu, så vil massen være meget tyk og fast i konsistensen.

Og læg mærke til at vandet det er ml, det er fordi hvis du ganger portionen op, er det betydeligt lettere at tage det direkte i de 1 liter flasker det købes i.

Tilsæt:  

50 gr glycerin   Fåes også som Øko glycerin

Det er i denne fase man tilsætter urteekstrakt og husker at tilsætte det mindre demineraliseret vand i næste fase.

Tilsæt:

450 eller 500 ml demineraliseret vand.

Tag  lidt af vandet ad gangen og omrør roligt efter hver portion.

Tilsæt:

Før skålen stilles hen, tilsættes ønsket duft som essentiel duft olie eller æterisk olie.

Og Evt. farve. Meget lidt. Det er ved en liter 2-4 dråber højst.

Når jeg laver større portioner tager jeg en liter ad gangen af vandet og omrører roligt, og i bunden så alt det salt der kan ligge der bliver helt opløst.Når jeg har tilsat 4 liter vand så vurderer jeg lidt på den , og tilsætter  duft for at se dens konsistens. Og farve også her.
Vandtilsætningen skal ses på fra gang til gang, fordi rå varer reagerer forskelligt.
Men det får man hurtigt en fornemmelse af.

Og så lader jeg den altid stå faktisk til næste dag overdækket for så kommer alt det luft der er kommet ind i den væk. For uanset hvor roligt man rører kan det ikke undgåes at man får rørt noget luft ind i den. .
Og så er den dagen efter helt flot og klar og kan fyldes på flasker.

Ønsker man at tilsætte urteekstrakt, så bør man tage 50 gr af den sidste fase demineraliseret vand, og istedetfor tilsætte urteekstraktet i fasen med glycerin og kaliumsorbat.

Og der er ikke nogen opvarmning på noget tidspunkt.

Duftene vil jeg ikke anvise nogen mængde på, da det er helt afhængigt af,hvilken olie der er tale om, og om man selv er til meget eller lidt duft tilsætning. Det må være individuelt.
Men tilsæt hellere for lidt til at starte med, end for meget. Det er jo nemmere at komme mere på end mindre.

Vælger man urteafkog så husk at si den mere end godt, så der ikke er nogen urterester/ bundfald i det færdige afkog. 

Der er flere forskellige Aktivstoffer, der er velegnede at tilsætte til en Shampoo, for Vitaminer og andre effekter. For eksempel udover selvfølgelig som allerede nævnt brændenælde, som afkog eller ekstrakt, kan det være en god ide at tilsætte Koffein til en shampoo. Har man ikke verdens hurtigste hårvækst, og ønsker at fremme det er Koffein det eneste produkt, der giver en hurtigt effekt. Eller d-Panthenol som er B-5 Vitamin. 

Og så er der selvfølgelig produkter som Keranutri og vegetabilsk Keratin, der begge er vegetabilske koncentrater med effekt som animalsk Keratin.

Læs mere om den under Aktivstoffer.

Prisen for den helt enkle basis vil være:
( ved indkøb af de mindste mængder på prislisten)
      Mine priser:                     Min konkurrents priser:
Sulfat:            30,-                    50,- ved 500 ml
demi. vand:    8,50                8,50     /ved køb af 1 liter i et supermarked.
Glycerin:         10,-                20,00
Kaliumsorbat: 1,20             6,88 ved 4 gr (Natriumbenzoat)

Ialt:          49,70                             85,38

Og det er for en portion på ca 1 liter. Så en flaske på 250 ml for nu at gøre det let gennemskueligt vil med mine priser koste( ikke med emballage) : ca 12,- og med min konkurrents priser ca 21,5

©

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *