Shampoobar fast med lud.©

CREME COMPAGNIET

Shampoobar fast med lud ©

Beskrivelse:

En shampoo bar i fast form, kan være både baseret på tensider/ altså diverse sæbepulvere/granulater mm som smeltes og blandes og presses med lidt butter og olie og andre virkestoffer. Shampoobar der laves på den måde er klar til brug et døgn tid efter.

En anden måde at lave en fast shampoobar på, er ved at følge samme proces som til en koldrørt sæbe. Det vigtige her er at man vægtet nogle gode olier og virkestoffer til håret, og at man når sæben er lavet og støbt, lader den ligge og tørre i 5-6 uger.

Det er en proces der er super enkel, og selvom det måske lyder ”farligt” med lud, som jo er nødvendig for at kunne forsæbe de olier og fedtstoffer man vil bruge, så er det meget enkelt at arbejde med. Bare man selvfølgelig er opmærksom lige når lud og vand blandes.

Og ludsæber er blevet lavet igennem århundreder, med mange sjove typer der har været brugt som lud. Nu kan man holde sig den letopløselige kaustisk soda, som skal hedde Natriumhydroxid også.

Efter en lang weekend hvor jeg testede flere opskrifter med SCI i pulver,- flager og granulat og så den her koldrørte shampoobar, der synes jeg faktisk, at set i forhold til hvor meget de her koncentrerede sæbepulvere støver og kan irritere, der vil jeg foretrække at lave den koldrørte shampoobar. Når man arbejder med SCI typerne uanset i hvilken form de kommer,er det absolut nødvendigt hvis det er noget man vil lave i større målestok at bruge støvmaske. Og det hænger stadig i luften længe efter.

Laver man den koldrørte shampoobar, så får man en portion hvor man har til meget lang tid. Selvfølgelig alt efter hvor mange man er i familien og hvor ofte man vasker hår. Men det betyder ikke så meget, for det er ikke et produkt der ligger og bliver dårligt på nogen måder.

Shampoobaren skummer rigtig godt op – ligesom en shampoo – og selvfølgelig kan man bruge den som en alt-i-en bar til krops- og hårvask, hvis man fx har den med på rejse.

Efter forsæbningsperioden på 5-6 uger, kan ph være helt nede omkring 6,5-7. Det kan tjekkes ved at fugte et stykke lidt og bruge indikatorstrips mm. Har du ikke det, så lad den ligge 6 uger, så er den fin i ph.

Shampoobaren skal selvfølgelig prøves i forhold til om man synes, den passer til ens hårtype.

Og her kan man skifte og ændre på de olier der anvendes og de aktiv- og virkestoffer der tilsættes i sidste fase.

Portionen giver til en ret pæn form på ca 1,5 liter. Eller hvad du selv ønsker af mindre forme. Portionen er angivet i gr med de mængder jeg anvendte til den shampoobar med havtorn og broccoliolie jeg lavede. Hvis man ændrer på hvilke olier man vælger, af de primære olier skal man sørge for at lave en ludberegning udfra disse olier. Der er masser af tabeller på nettet, man kan google sig til hvor alle oliers tal findes.

Hvis man ændrer på hvilke olier der tilsættes af virkeolierne, i de små mængder, kan man gøre det uden at beregne på ny.

  • Læs hele opskriften igennem før du går i gang.

  • Sørg for at have alle ingredienserne fundet frem.

  • Afvej helst de forskellige faser, så de står klar efterhånden som de skal bruges.

  • Du skal bruge en stavblender

 

Fase A

Ingrediens

Forklaring

400 gr

Olivenolie koldpresset Øko

Olivenolie er en god og ret mager olie at bruge til sæber. Den har et højt indhold af umættede fedtsyrer, og er en af de olier der når den står koldt bliver helt fast i den evne er god til sådan noget som en fast sæbe.

250 gr

Kokosfedt Øko

Kokosfedt er som navnet angiver som udgangspunkt fast i konsistensen. Det er en meget mager olie, der gør den perfekt til netop en shampoobar til brug til håret. Det er en af de olier der bruges oftest til sæbetyper, da dens lethed gør man får et dejligt blødt skum på det færdige produkt.
Den er meget velegnet til sæbefremstilling, da det høje indhold af laurin syre giver stor fasthed til den færdige sæbe.

75 gr

Ricinusolie Øko

Ricinusolie er godtnok en af de mere fede olier, men den optages alligevel ret hurtigt, og der er så mange gode aktivstoffer og fordele ved at bruge den, at den ikke bør udskiftes med en anden.

Udover at den giver et meget blødt og stabilt skum, så er den medvirkende til at fremme og give en bedre forsæbningsproces. Hvilket gør det muligt at få en god lav ph på det færdige produkt. Hvis man bruger den alene giver den ret klare og bløde sæber. Derfor bør den højst udgøre 20% . Og det er især til en shampoobar, da den er rigtig god til hårprodukter.

Til en almindelig sæbe er 5-10 % med til at give det bløde stabile skum, og rigeligt.

30 gr

Broccolifrøolie Øko

Broccolifrøolie bruges ofte som alternativ til Syntetiske silikone olier, da den giver den samme glatte effekt. Det er samtidig en meget mager og let olie, der ikke overfedter i hår og hovedbund.

Hvis der er en anden forholdsvis mager og letoptagelig olie du hellere vil, kan der udskiftes.

15 gr

Havtorneolie

Havtorneolien er her brugt både for sit høje indhold af A- og C- Vitamin.

Derudover for at give en flot farve naturligt på shampoobaren.

Hvis du hellere vil have en grønlig shampoobar f.eks kan du bruge en olie som Tamanu olie Øko.

Også olier som Buriti,- gulerodsolie mm kan her bruges istedetfor.

Kokosfedt smeltes eller stilles lunt til flydende. Derefter blandes alle olierne i en ret stor glasskål.

Vigtigt at skålen er stor nok og lidt ekstra, til at kunne rumme den samlede portion, da ludblandindingen skal tilsættes hertil. Og stor nok til der kan arbejdes med en stavblender ned i massen.

Fase B

Ingrediens

Forklaring

295 gr

Demineraliseret vand eller urteafkog. / meget godt siet.

Hvis man vil bruge et urteafkog er det meget vigtigt at dette er lavet i god tid før. At det er helt afkølet og at det er siet så der ikke er planterester i.

Så helt afkølet vand i en eller anden form.

107 gr

Kaustisk soda

Og kendt som sæbelud, eller Natriumhydroxid.

Nødvendigt for at der kan sættes en forsæbningsproces i gang i olierne. Uden lud ingen fast sæbe. Lige så nødvendig som gær for at sætte en alkoholproces i gang.

Hæld vand i skålen, og afvej i en anden lille skål, den kautiske soda.

Hæld nu kaustisk soda i vandet. OBS: aldrig omvendt, aldrig vand oveni kaustisk soda.Den kan klumpe og sprøjte op.

Når sammenblandingen sker kan det hvis det er muligt være en god ide at have skålen stående udenfor, da det er svært at flytte den bagefter. Blandingen bliver nemlig ret varm, og skal have lov at stå tildækket med evt et viskestykke lidt tid, så temperaturen kommer ned omkring ca 40 grader, eller føl på skålen. Ikke ned i den, men udenpå.

Når Fase A og Fase B nu er klar, så hældes fase B, med lud og vand roligt ned i olieblandingen. Omrør roligt med et piskeris. Efter et kort øjeblik når blandet, skiftes til stavblenderen.

Arbejd med stavblenderen i massen, lige et kort øjeblik, og tilsæt så den blandede Fase C.

Sørg for at afveje alle faser på forhånd, og hav dem stående klar.

Fase C

Ingrediens

Forklaring

10 gr

Cetrimonium Chloride

Blødgører til håret og fungerer både som antistatisk middel, og som hjælpe emulgator. Den kan undværes, men fungerer ret meget som Cetanol, og som BTMS erne, at den giver en blødhed i håret efter vask, så uden den får man lettere en shampoo bar der kan gøre, at håret kan føles lidt tørt, og at der vil være brug for et efterprodukt som balsam eller hårkur mm.

Altså de egenskaber en conditioner har.

6 gr

Panthenol gel

Panthenol-gel. Fugtgiver, B-5 Vitamin. Super til hårprodukter.

Til den her portion tilsatte jeg 20 gr blodappelsin.

Duft som enten en æterisk eller essentiel olie.

Du kan både bruge duftolier eller æteriske olier. Vælg din favorit eller lav en spændende kombination med forskellige.

Til en sæbe skal man altid bruge noget mere end man gør til andre typer produkter, da sæben efterfølgende skal ligge og tørre/ forsæbe færdig, og derved mister en del af duften. Så for den skal ende med at være tilpas i den færdige sæbe skal der en del i.

50 gr

Kokosnøddepulver

eller

Hvedesilkepulver

Meget blødt pulver. Gælder begge typer. 

Giver shampoobarren en meget luksuriøs tekstur, og med til at give en blød fornemmelse på sæben og skummet.

Kan erstattes af f.eks Kamillepulver Bio eller lertyper som razul. Razul vil dog give en mere rensende og lidt grovere sæbe. Og også påvirke farven på det færdige produkt, skal man lige være OBS på.

Alle Fase C ingredienser vejes op i en lille beholder og efterfølgende hældes disse i blandingen Fase A+B. Sørg for at blande godt sammen med stavblenderen.

OBS: Sørg for at have formene stående parat til at hælde massen op i.

Arbejd nu videre med stavblenderen i massen, til den begynder at føles en anelse fastere i konsistensen.

Det er svært at forklare, men noget man efter at have prøvet det, hurtigt får fornemmelsen for.

Må ikke blive for fast, men skal samtidig være på vej til at begynde at få lidt konsistens.

Du skal nu forberede at din færdige masse skal i en eller flere forme. Brug fx silikoneforme. bedst hvis de er bløde, så det er nemt at få shampoobarren ud igen.

Hæld massen i en eller flere forme. Dæk derefter formene med folie, og hav nogle store håndklæder parat. Pak forsigtigt formen ind i håndklædet, og stil den et døgns tid, således at forsæbningsprocessen holdes i gang fortsat.

Det er let hvis massen hældes i en større form, bruges flere mindre, må man have noget at sætte dem på de kan stå nede i, så det er mligt at dække dem til og pakke ind efterfølgende.

Efter et døgn kan shampoobarren tages ud af formen, og skæres i skiver.

Nu skal den så stilles med mellemrum et lunt sted og eftertørre/forsæbe, i de næste 5-6 uger, og er derefter klar til brug.

Tip: De forskellige sæbefarver kan alle fint bruges i denne blanding. Der står ved de forskellige doseringsvejledning. Det er meget små mængder.

Der findes mange forskellige olier, der på naturlig vis vil give flotte farver på den færdige Shampoo bar. Og kan matces med den duft man så vælger.

Der er også andre naturlige farvemuligheder, som:

©

 

Sæbemasse i form
Portionen gav til to ca halvt fyldte forme af den her type. Fyldte dem ikke, for ikke at få en for høj shampoobar, der var svær at stå med.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *