Alkanna Rod

25,00 DKK85,00 DKK

Inci: Radix Alcannae, Alcanna tinctoria

Oprindelse: Sydeuropa.
Velgnet til planteekstrakt-/koncentrat til farvning af balms, olier, sæbe og garn/tekstiler.

 

Ryd
Varenummer (SKU): N/A Kategorier: , , , ,

Beskrivelse

Alkannaroden anvendes til at give farve til balms, læbepomader, olier og sæbe. Farven gives af stofferne alkannin og alanin. Når Alkannarod udtrækkes i små mængder (koncentrat), vil farven blive violet/mørkerød og tilsættes koncentratet olie, balm, sæbe eller lignende, vil du få en smuk lyserød farve til dine produkter.

Alkannaroden stammer fra planten Alkanna tinctoria også kendt som Anchusa tinctoria og tilhører plantefamilien Boraginaceae. I folkemunde benævnes planten Oksetunge grundet bladenes ru overflade. Plantens naturlige habitat findes primært i Sydeuropa, herunder særligt Tyrkiet og Ungarn. I Frankrig dyrkes planten i drivhuse. Kendetegnene ved planten er bladenes ru overflade samt dens højde på 30 cm. Desuden forveksles den ofte med forskellige arter af urter.

Når du skal lave et planteekstrakt-/koncentrat af Alkannaroden, opløses den altid i olie – du gør følgende: 

  • 1 spsk Alkannarod tilsættes 30 ml olie, evt. Squalane eller anden olie, der tåler opvarmning.
  • Lav et vandbad og og lad roden udtrække i olien i ca. 30 minutter.
  • Nu sies alkannaroden fra gennem et stykke gaze eller et tefilter. Den rene olie har nu fået den fine dybe røde farve.
  • Anvendes olien ikke med det samme, kan der tilsættes 2 dråber E-Vitamin eller Rosmarin Co2 ekstrakt for at forlænge holdbarheden med ca. 6 måneder.

OBS: Rosmarin Co2 ekstrakt dufter af rosmarin og er dyb mørkegrøn og den vil godt kunne misfarve den færdige olie, så den ikke bliver helt ren lyserød; ønsker du en version, som blot dufter naturligt tilsæt da istedet for E-Vitamin. Du kan både bruge E-Vit. Acetat, der er farveløs eller E-Vit. Tochopherol der er svag lysebrun. Men i den lille dose der skal bruges her, vil det ikke have nogen betydning for farven på produktet.

OBS: Ønsker du at udtrække Alkannaroden i en butter, gøres dette bedst ved at anvende en chokoladesmelter. Sæt da temperaturen til 60 grader og lad butteren (med Alkannaroden i) stå og trække i en time. Herefter sies Alkannaroden fra ved hjælp af gaze eller tefilter, mens butteren stadig er helt varm, således den let løber gennem klædet/filteret.
Butteren kan på samme måde tilsættes naturlig konservering i form af E-Vitamin eller Rosmarin Co2 ekstrakt. Vær dog opmærksom på, at blandt andet sheasmør har en lang holdbarhed.

Alkannaroden anvendes ligeså til at garn – og tekstilfarvning.

Yderligere information

Vægt N/A
Antal gr/kg

, ,