Soja-lys, information

Maria som arbejdede hos mig i firmaet i 2019, fik dengang en kasse med hjem, med en masse forskellige ting og sager til lyse-støbning.

Jeg tænkte, at det var bedst at hun fik testet det af med helt åbne øjne for al det jeg nok ikke lige ville tænke over, da hun ikke før havde prøvet at lave lys.

Maria skrev nedenstående indlæg, efter at have leget med de 3 sojavokstyper og flere forskellige lysfarver samt forskellige størrelser beholdere, og jeg håber at det kan blive til gavn for alle andre nybegyndere i lysfremstilling.

God fornøjelse :)

Forleden kastede jeg mig ud i et nyt projekt nemlig kunsten at lave sine egne lys :)

Jeg har indtil videre lavet lys af 3 forskellige typer soja voks, mix typen og Soja voks i flager og sojavoks guld 464 . Herunder lidt bemærkninger til processen med de 3 forskellige voks typer.

Soja voks mix:

Under smeltningen klumper voksen lidt sammen og det tager lidt tid før alle klumperne er smeltet men når den først er klar er den super nem at arbejde med. Den størkner forholdsvis hurtigt og det var meget nemt at få vægen til at blive stående midt i lyset. Det eneste minus er at det kræver 2-3 opfyldninger for at få overfladen glat og pæn da den falder sammen på midten når den størkner. Den er på billedet lavet i farverne Light Gold og Evergreen. Den er desuden også lavet i en lille støbeform som kan bruges til duft lamper. Den anbefalede maks duft tilsætning er 8 %, men i virkeligheden er det for meget da jeg synes at resultatet med 4 % er meget passende.

Soja voks i flager:

Denne voks smelter nemmere og er mere tyndtflydende end soja mix typen. Fordi den er så tyndtflydende var jeg nødt til at køle den ned til den fik en mere tyk konsistens inden jeg hældte den på glas da den ellers “smelter” vægen og gør det meget svært at få den til at blive i midten af glasset. Det gjorde jeg på den måde, at jeg satte lyset ned i et koldt vandbad for at få vægen til at sidde fast men trods det, var jeg stadig nødt til at holde vægen i forholdsvis lang tid inden den sad der. Men på den positive side kræver den voks kun en enkelt opfyldning inden overfladen var meget blank og flot. Den er på billederne lavet i farverne Lys Rød og Lilla. Den er også lavet i en lille støbeform som kan bruges til duft lamper, hvilket den er meget velegnet til da den er så tyndtflydende. Egentlig lettere at dosere i netop den type meget små forme, end soja mixen. Den anbefalede maks duft tilsætning er 8 %, men i virkeligheden er det for meget da jeg synes at resultatet med 4 % er meget passende.

Eksempler på lys støbt med sojavoks i flager. Den pink er lavet med lysvoksen lys rød og den lilla med lavendel lysvoks.

Sojavoks guld 464:

Denne voks er ret tyndtflydende så derfor var jeg nødt til at køle den ned til den fik en mere tyk konsistens inden jeg hældte den på glas da den ellers “smelter” vægen og gør det meget svært at få den til at blive i midten af glasset. Det kan enten gøres ved simpelthen at lade voksen køle af inden den hældes op. Eller at sætte glasset / lysbeholderen med vægen ned i et koldt vandbad for at få vægen til at sidde fast men trods det, var jeg stadig nødt til at holde vægen i forholdsvis lang tid inden den sad der. Så til den her voks kan det være ret godt at have noget system, der kan holde vægen ovenpå kanten af glasset, så man slipper for at stå og holde den. Og kan lave flere glas på en gang. Men på den positive side kræver den her voks kun en enkelt opfyldning inden overfladen var meget blank og flot. En anden positiv ting ved denne voks er at det er forholdsvist nemt at gøre rent efter den, da det meste af voksen kan tørres af med et stykke papir. Der er her lavet lys i farverne tyrkis og fersken med henholdsvis 4% ingefær & ylang og fersken duft tilsat. Den er også lavet i en lille støbeform som kan bruges til duft lamper, hvilket den er meget velegnet til da den er så tyndtflydende.

Eksempler på lys støbt med gylden sojavoks 464. Fersken farve til venstre og Tyrkis til højre.

Generelt for Alle typer:

Generelt for begge typer voks er selvfølgelig at man skal finde de rigtige væger der passer til glassene da det er afgørende for at lysende brænder på den korrekte måde. Der findes en tabel når du går ind på de forskellige væger på min side. Det er diameteren på glassene man går udfra.

En rigtig god metode, til at holde på vægerne, indtil voksen størkner op, er to pinde i træ, eller små strikkepinde mm. Vælg nogle der er store nok til at kunne ligge ud over siderne på de glas/beholdere man vil bruge at støbe lys i.

Sæt elastikker i begge ender om de valgte pinde, så de holdes stramt sammen. På den måde er det nu muligt at sætte sin væge i klemme, så den står stabilt i beholderen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *