Hånddesinfektion – to typer ©

Hånddesinfektion- to typer ©

Findes også som et Gør det selv sæt til hånddesinfektions gel typen her:

Beskrivelse:

Jeg vil her komme med to forslag til hvordan du selv laver et velfungerende hånddesinfektionsmiddel.

For den skal være velfungerende, er det vigtigt at den færdige alkohol % i produktet ligger omkring 66-68 %. En alkohol % kan måles med et alkoholmeter, men da det nok er de færreste der lige ligger inde med sådan et, så har jeg lavet nogle mængder, til begge opskrifter, der gør at de færdige produkter kommer til at ligge på minimum 66 %-68 %. Derfor bør de mængder jeg opgiver holdes ret nøje.

Hånddesinfektionsmidler er lavet af ret få ingredienser, og er både meget enkle og også ret billige at fremstille.

Geltypen er lavet ved hjælp at en meget effektiv emulgator EmulZap , der også bruges til geltyper til øjenserum og lignende. Det er en emulgator der anvendes meget af de helt store dyre mærker:) Her selvfølgelig ikke til noget så ”primitivt” som en hånddesinfektion, men derimod til meget dyre specialprodukter.

Men så ved du, at du vil kunne få glæde af den her emulgator til senere opskrifter og projekter. Den er meget mild og meget hudvenlig. Og så er den ret billig til de her produkter, da ret lidt af den Gelerer ret store portioner effektivt.

Det er en forholdsvis enkel opskrift, så blot følg instruktionerne for fremgangsmåden.

De fleste af råvarerne er opgivet i gr, da jeg tænker, at de fleste har en god vægt i hjemmet i forvejen. Har du ikke det, kan det her lille målebæger der måler op til 20 ml fint bruges til den lille mængde glycerin og til vandmængden.

Alkoholen behøves du ikke at måle af, da jeg sælger den i 300 ml flasker, og har lavet gel opskriften så du laver hele portionen af den på en gang, og på den måde ender med at have ialt 300- 350 gr/ ml af den færdige hånd desinfektiongel.

Skal dog lige bemærke til det med alkoholen, at den kommer godtnok i 300 ml flasker, men når den bliver afvejet så vejer de 300 ml IPA alkohol ca 230 gr.  Det er derfor vigtigt, at IPA alkoholen ikke vejes af , som 300 gr, da den så risikerer ikke at blive en gel, men helt flydende, fordi mængden af flydende ingredienser vil være for meget til mængden af Emulzap.  

  • Læs hele opskriften igennem før du går i gang.

  • Sørg for at have alle ingredienserne fundet frem.

  • Afvej helst de forskellige faser på forhånd, så de står klar efterhånden som de skal bruges.

Anvendelse:

Kom den færdige hånddesinfektion på flaske. Der er flere valgmuligheder, alt efter hvad du selv foretrækker.

Jeg synes hvis det er den helt flydende type, at den her fungerer bedst:

100 ml klar plastflaske, med klaplåg eller indsats og fast låg.

Og er det til gel typen, så er den ovenstående flaske også velegnet, og det samme vil en masse af de flasker jeg har med forskellige pumpevalg helt klart også være. Pumperne doserer en lille portion ad gangen, og er derfor ret optimale til den her type produkt, da man på den måde kan trykke en lille og meget passende mængde ud ad gangen.

Tag en portion/ klat af hånddesinfektionmidlet ud i hånden, sørg for at fordele den rigtig godt på hele hånd og fingre.

Brug gerne en god håndcreme til huden indimellem, eller ihvertilfælde om aftenen, når man er hjemme og ikke længere behøves at rengøre hænderne ofte.

Og erstat gerne brugen af hånddesinfektion med en god skumsæbe, når du er steder det er muligt.

Opskrift A: Håndgel

Denne her opskrift duer ikke at lave i så lille en portion som 100 gr, da det så simpelthen bliver for svært at udrøre og stå med de forskellige råvarer. Og ligeledes at få dem til at fungere sammen.

Derfor er der her ikke angivet % satsen så man kan regnet det op, men min portion, der giver til ca 400 gr færdig hånddesinfektionsgel.

Den færdige hånddesinfektionsgel har en ph på ca 6. 

Fase A

Ingrediens

Forklaring

75 gr

Demineraliseret vand

Du skal beregne din opskrift, hvis du ændrer på nogle af ingredienserne. Når du tager alle øvrige dele af opskriften og fx har valgt at fjerne noget, så skal dette erstattes med noget tilsvarende.

Her skal du i denne opskrift holde den opgivne mængde, men du kan godt bruge f.eks 40 gr af aloe vera juice og så resten af demi.vand. Eller halvt af hver. Aloe vera gel juice fåes også øko. 

20 gr

Glycerin veg. Eller glycerin Øko.

Fugtgivende. Normalt foreslår jeg at man hvis man ønsker det kan erstatte glycerin med et ekstrakt. Det anbefales ikke i denne opskrift, hvor den er absolut nødvendig til at gøre mere mild til huden.

10 gr

EmulZap

Syntetisk polymer,der bruges som geleringsmiddel til produkter med høj % sats af vandige ingredienser. 

Alle ingredienserne i Fase A vejes af i evt et lille målebæger eller på en vægt i en pæn stor skål, eller liter mål.

Pisk det nu godt sammen. Det gøres klart bedst med et elektrisk piskeris.

Du skal piske til det er en helt klar gel, og der ikke er flere små hvide pulverpletter i. Det er en god idé at piske gelen let, derefter lade den stå ca 15 – 30 min. og så piske den igen, så er de hvide klumper lettere at piske sammen. 

Der skal dannes en helt klar gel før den er klar til næste fase.

Fase B

Ingrediens

Forklaring

300 ml

/svarer til ca 230 gr

og evt.

30 gr

IPA alkohol 

aloe vera gel

Denatureret IPA alkohol med en alkohol % på    99,8 %.

aloe vera gel base. Den kan udelades.

Tilsæt portionen af IPA alkohol, over 8-9 mindre portioner, medens du løbende pisker med elektrisk pisker, til det er blevet optaget med gelopløsningen. Tilsæt ikke for meget af IPA alkoholen ad gangen. Det er vigtigt at det der tilsættes bliver helt optaget mellem hver tilsætning, og der  igen dannes en klar gel, førend næste portion tilsættes.                           Når du har tilsat 2/ 3 dele af indholdet i flasken af IPA alkoholen, så tilsætter du hele portionen af aloe vera gel, de 30 gr. Pisk igen, og fortsæt så med at tilsætte resten af IPA alkoholen. 

Når al IPA alkoholen er tilsat, og du har en klar gel, er produktet sådan set færdigt, og kan fyldes på flasker.

Du kan evt tilsætte en smule af en af de æteriske olier, der har en desinficerende effekt.

Dette kan være fornuftigt, fordi du får en behageligere duft på produktet samtidig med at der kommer den ekstra virksomme effekt, som flere af de æteriske olier kan give.

Fase C

Ingrediens

Forklaring

Ca 1-2 gr

Men er afhængigt af hvilken olie der vælges, da de varierer i styrke. Og det i sidste ende er smag og behag.

Æteriske olier der kan anbefales er:

Eucalyptus / fås også Eucalyptus Bio

Kamfer

Manuka 

Salvie

Japansk Pebermynte / fås også Øko Pebermynte

Citron Eucalyptus.

Ligesom med de øvrige ingredienser i opskriften, er det en fordel at have denne fase stående klar. På de små 10 ml olier med æteriske olier, er en dråbeindsats, så det er let at komme dråber direkte ned i blandingen. 1 gr svarer til ca 20 dråber. Så behøves du ikke måle det op i noget, men kan komme dråber direkte i blandingen efter smag og behag.   

Påfyldning:        

Du kan med fordel fylde den færdige portion hånddesinfektionsgel på en frysepose. Binde en knude, og klippe et ikke for stort hul ude i den ene spids i bunden.                                        Så bliver det meget lettere at fylde på de ikke så store åbninger på flaskerne. 

Opskrift A: Håndsprit-flydende:

Den her opskrift er taget udfra de samme mål og % satser, som angivet på WHO`s side. Der er dog den helt væsentlige forskel, at i WHO`s opskrift er en ret stor % sats af brintoverilte, og det har jeg ikke valgt at tage med.

Efter min mening er det ret uegnet til hudpleje, og skader mere end det gavner. Det er i bund og grund et blegeprodukt.

Der står på deres side, at den er i, for at lave et mere sterilt produkt. Med den høje alkohol% der ender med at være i den her flydende håndsprit der er der meget lidt fare for at nogle bakterier kan leve. Tværtimod, da det jo også er til at sterilisere det her produkt anvendes.

Jeg har derfor lagt den % sats/ mængde af brintoverilte, der er i opskriften fra WHO, til lidt ekstra glycerin, der kan tilføre vigtig fugt til huden, så den ikke kun bliver udtørret af alkoholen.

Det på virker ikke den endelige alkohol % sats i produktet .

Hvis man vil have endnu mere bakteriedræbende i produktet, er der flere af de æteriske olier, der er meget effektive.

Både Eucalyptus og salvie og ikke mindst manuka olie har gode desinficerende egenskaber. Selv i ret små doser.

Den flydende hånddesinfektion er ganske enkel at blande, da alle ingredienserne blot skal måles rimeligt nøjagtigt af og omrøres/ omrystes. Og derefter fyldes på mindre flasker.

Vær OBS på, at da den er ret flydende, så fungerer den bedst på en flaske med en ret lille åbning, så der ikke kommer for meget løbende ud af gangen.

F.eks er denne her flaske med en indsats eller et låg med en 2 mm åbning ret god til ikke at få for meget hældt ud.

Brug evt det her 20 ml målebæger til afmåling af de små mængder i opskriften.

Alkoholen kommer i 300 ml flasker, og da portionen er omregnet til det, tager du blot hele mængden af IPA alkohol.

Fase A

Ingrediens

Forklaring

77 gr/ml

Demineraliseret vand

Du skal beregne din opskrift, hvis du ændrer på nogle af ingredienserne. Når du tager alle øvrige dele af opskriften og fx har valgt at fjerne noget, så skal dette erstattes med noget tilsvarende.

Her skal du i denne opskrift holde den opgivne mængde, men du kan godt bruge f.eks 40 gr af aloe vera juice og så resten af demi.vand. Eller halvt af hver. Aloe vera gel juice fåes også øko. 

23 gr /ml

Glycerin veg. Eller glycerin Øko

Fugtgivende. Normalt foreslår jeg at man hvis man ønsker det kan erstatte glycerin med et ekstrakt. Det anbefales ikke i denne opskrift, hvor den er absolut nødvendig til at gøre mere mild til huden.

Fase B

Ingrediens

Forklaring:

300 ml / svarer til ca 230 gr

Isopropylalkohol

Denatureret IPA alkohol med en meget høj renhedsgrad. Denne IPA har en alkohol % på 99,8%

Afvej og bland de to ingredienser i fase A.

Tilsæt til blandingen fase B, som passer med hele flasken på 300 ml.

Omrør/ omryst. Herefter er produktet sådan set færdigt, og kan fyldes på flasker.                Den her 100 ml flaske er meget velegnet til den.

Du kan evt tilsætte en smule af en af de æteriske olier, der har en desinficerende effekt.

Dette kan være fornuftigt, fordi du får en behageligere duft på produktet samtidig med at der kommer den ekstra virksomme effekt, som flere af de æteriske olier kan give.

 

Fase C

Ingrediens

Forklaring

Ca 1-2 gr

Men er afhængigt af hvilken olie der vælges, da de varierer i styrke. Og det i sidste ende er smag og behag.

Æteriske olier der kan anbefales er:

Eucalyptus / fås også Eucalyptus Bio

Kamfer

Manuka

Salvie

Japansk Pebermynte / fås også Øko Pebermynte

Citron Eucalyptus.

Ligesom med de øvrige ingredienser i opskriften, er det en fordel at have denne fase stående klar. På de små 10 ml olier med æteriske olier, er en dråbeindsats, så det er let at komme dråber direkte ned i blandingen. 1 gr svarer til ca 20 dråber. Så behøves du ikke måle det op i noget, men kan komme dråber direkte i blandingen efter smag og behag.

©

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *