Tinkturer

En tinktur er altid betegnelsen for et alkohol udtræk af enten resionid/harpikser eller urter.

Processen er som udgangspunkt, at der blandes i forholdet 1:5. dvs. 1 del urt/ resionid og 5 dele alkohol.

Når tinkturen laves, og der skal udtrækkes på emnet, så bør alkoholen have en så høj % sats som muligt, for mest effektivt at kunne udtrække de aktive stoffer fra emnet.

Jeg bruger henholdvis en ren Ethanol eller IPA alkohol der begge ligger omkring 99,6-99,8 %.

Udtrækningprocessen tager normalt ca 5 uger. Og bør helst foregår i store glaskrukker eller flasker, der kan omrystes jævnligt under procestiden.

Efter de 5 uger sies maceratet grundigt, til der ikke er noget bundfald at se. For både ekstraker,- afkog og tinkturer gælder, at de kun er sårbare hvis der er bundfald og planterester i dem, da det er det der kan gøre de produkter de kommes i dårlige. Selvfølgelig er der mindst risiko når der er tale om en tinktur, fordi alkohol% satsen er så høj som den er.

Efter færdig sining, bruges der et alkoholmeter til at fortynde den siede tinktur med demineraliseret vand til den ønskede alkohol%.

Jeg holder den oppe omkring  64-68 %, for at den kan have en let konserverende effekt i de produkter/salver hvor man typisk bruger en tinktur.

Comments are closed.