Lanolin creme/ Vinter creme

Lanolin – creme                                                                              W/ O emulsion

Portion giver til ca 500 ml

Beskrivelse:

En dejlig nærende creme, til enten den lidt tørre hud, eller som ekstra beskyttelse mod kulde og frost.

Bliver til trods for at den har en ret stor fedtfase, alligevel optaget af huden, fordi det ikke er en ren fedtbaseret salve, men den har en lille vandfase. Giver en utrolig blød hud.

Også rigtig god til folk der har deciderede hud-problemer, som f.eks. Rosen eller lignende.

Den er her lavet med tre olier,som man hvis man hellere vil have det, kan udskifte med økologiske.

Det samme gælder for de øvrige råvarer.

Fedtfase:

25 gr Bivoks

25 gr Stearin vegetabilsk

10 gr Cetanol

45 gr Lanolin,vandfri

50 gr fedtopløselig hvedekimsolie

50 gr Mandelolie

55 gr Olivenolie

Vandfase:

200 gr demineraliseret vand

2 gr kaliumsorbat

Koldtrøringsfase:

50 gr Granatæble ekstrakt

Fremgangsmåde:

Der skal bruges to glasskåle, der tåler opvarmning i vandbad. Den ene skål skal kunne rumme mere end 500 ml og den anden ca. 300 ml.

Fedtfasen afmåles i den største skål og vandfasen i den mindste.

Begge skåle sættes ned i vandbad, og der opvarmes til alt er smeltet i fedtfasen, og temperaturen for begge skåles indhold er mellem 58-65 grader varmt.

Tag nu skålen med vandfasen ,og hæld den i en stråle i fedtfasen under konstant omrøring/piskning. Bibehold skålen med fedtfasen over varmen under sammenrøringen, men sluk for varmen.

Rør cremen kold, evt med en træ ske. 

Og husk også at røre det creme der efterhånden sætter sig på kanterne ned løbende, med en dejskraber.

Men ikke noget med hurtige genveje, som f.eks. at sætte skålen ned i et fad med koldt vand, det vil give en skilt creme…. Eller en creme der efterfølgende i glasset står og fugtperler. 

Den her type creme er den eneste der er ret vigtig at røre i og holde øje med konstant, til den er afkølet. Det tager nu heller ikke så lang tid, så det er til at gå til, og er det værd for at opnå det bedste resultat.  

Når cremen er lunken tilsættes koldtrøringsfasen, og der fortsættes med at røre/piske som ovenfor til helt afkølet.

Til slut tilsættes evt. duft. Husk ikke for meget til en ansigtscreme.

Kom på små rene krukker/ glas.

Vigtigt:

Når man fremstiller cremer med en meget stor fedtfase, som man gerne vil have tilføjet en lille vand og ekstraktfase for smidighed og optagelighedens skyld, som måske ikke har de allerbedste emulgatorer ( såsom bivoks), er en stor del af emulgeringen, selve røringen af produktet.

En ordentlig og omhyggelig røring, er således afgørende for at produktet ikke bagefter, når det er fyldt på glas, risikerer at komme til at stå og skille væske ud.

Forslag:

Jeg udarbejdede denne opskrift i starten af 1980`erne. Og tilsatte dengang altid den æteriske bittermandelolie.

Cremen går generelt godt sammen med de lidt tunge og fede olie og råvare dufte. Eksempelvis Ylang-Ylang.

Ekstraktet er selvfølgelig valgfrit, og kan erstattes med lige det man selv ønsker, og /eller har brug for til sin hud.

De seneste variationer over opskriften, er min havtornesalve. Der er i koldtrøringsfasen til portionen på 500 gr tilsat ca 4-5 gr havtorneolie øko og så derefter dråber af havtorne duftolien. Det er efter eget smag og behag. Men tilsæt lidt efter lidt, så det er nemmere at vurdere efterhånden som det røres ud i cremen og man lige prøver en smule på huden.

Og sådan noget som E-Vitamin kan altid tilsættes ekstra i koldtrøringsfasen.

God fornøjelse:)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *